Тазгодишната Нощ на музеите

Публикувано:
16:28ч / 18.05.2015г
Брой прочитания:
834
Брой коментари:
0

И през тази година в Нощта на музеите вратите на много зали с експозиции бяха отворения за безплатни посещения от определен час вечерта до късно през нощта. На 16 май за пореден път имаше и съпътстваша артистична програма. Всеки можеше да избере как да се възползва от нея: или като препуска от един културен обект на друг и трескаво събира печати, с които после да се включи в томболата с награди, или като си подбере маршрут, който да следва, без да бърза и да се наслади спокойно на няколко културни прояви. Ние предпочетохме втория вариант. И при него обаче имаше възможности за избор. Първоначално решихме да започнем обиколката си от Националния исторически музей, заради оригиналната идея посетителите да търсят европейските измерения на експонатите. Отдалечеността на музея обаче ни разколеба.  Затова най-логично ни се стори да тръгнем от сградата на Френския институт, от уважение към  френския принос за съществуването на това европейско събитие – през 2005 г. по инициатива на министерството на културата на Франция Нощта на музеите се организира за първи път.

На 16 май продължихме с  мултикултурната програма на Национален музеен комплекс „Квадрат 500”, организирана със съдействието на три посолства и посветена на  65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения на страната ни с Виетнам и Монголия, както и на 60-та годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения с Индия.

Началото на впечатляващия концерт пред сградата, по-позната като Национална галерия за чуждестранно изкуство, беше дадено с виетнамски танци. Последваха изпълнения на Баясгалан Дашням и Чинзориг Чимедордж двама монголски певци, учили в България, които пяха на родния си език и на български. Изпълненията на чуждестранните гости предизвикваха искрените овации на многобройните зрители.

През цялото време встрани от входа на музея се редеше опашка от момичета и жени, желаещи ръцете им да бъдат изрисувани с къна. Това индийско изкуство се нарича „мехенди” и има все повече последователи по света – рисунките с къна правеше българката Катя Тошева.

В събитието се включи лично Н.Пр.Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас. Той представи някои предстоящи прояви, свързани с индийската култура, като Международния ден на йогата, 21 юни, който през тази година ще бъде отблелязан и в България.

Истински възторг предизвика изпълнителката на индийски класически танци “Бхаратанатям” Ниведита Бадве, дори децата на площада накрая затанцуваха с нея.

Следващата ни спирка в Нощта на музеите беше в Арт галерия „Форум“, където италианският художник Албино Пити рисуваше с пръсти и всеки зрител можеше да се включи в художествените му импровизации.

Не само музеите и галериите бяха предвидиле по нещо специално за Нощта на музеите.  За пореден път, например, книжарница „Бард“ на 16 май работеше до късно и с отстъпка за клиентите.

Пътешествието ни в Нощта на музеите завърши в Дома на Европа, където се потопихме във  „Фантазия от багри, музика и светлина” – така беше озаглавена изложбата на трима български художници и съпътстващия я концерт. Талантливият цигулар Мичо Димитров, пристигнал специално от Холандия, свиреше за посетителите на Дома творби от чуждестранни и наши композитори и всеки, който имаше шанса да го чуе, се е убедил, че в ръцете на големия музикант една цигулка може да замести цял оркестър. Мичо Димитров беше показал и свои картини, доказвайки, че талантливият човек обикновено има повече дарби. Потвърждение на това е и другата участничка в изложбата, Стефка Попова, която е и поетеса. С радост споделяме огромното си възхищение и от картините на Юлиана Павлова, която по размаха на творческото си въображение може да бъде сравнявана със световноизвестни имена в живописта, но няма да правим сравнения, защото нашата художничка има свой почерк, който веднага грабва зрителя.

И тазгодишната Нощ на музеите отмина. Онези, които бързаха от една зала в друга, за да събират печати, може да имат късмет в близките дни, когато ще се теглят имената в томболата с награди. Да напомним, че голямата награда е пътуване до Париж и посещение на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България” в Лувъра. Успех на събралите над 18 печата! А ние, които предпочитохме да подберем само няколко момента от голямата програма, ще си останем с удовлетворението, че сме вкусвали изкуството на бавни глътки, когато можеш да му се насладиш с всичките си сетива. Остава ни и съжалението, че не успяхме да отидем на всички интересни места.

До следващата Нощ на музеите!

Повече снимки от Нощта на музеите може да видите на страницата на фонадиция „Европа и светът“ във Фейсбук

Още по темата в сайта ни:

Пресконференция за Нощта на музеите

Домът на Европа в Нощта на музеите

Източник: www.evropaworld.eu