Къдринка Къдринова представя книгата си „Магията Виетнам” в СБЖ

Публикувано:
09:59ч / 16.06.2021г
Брой прочитания:
184
Брой коментари:
0

Премиерата на новата книга на журналистката Къдринка Къдринова „Магията Виетнам“ ще се състои на 17 юни от 11.00 ч. в Клуб „Журналист“ на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 1.

Къдринка Къдринова

Авторката е посветила книгата си „Магията Виетнам“ на няколко важни юбилея, отбелязани през 2020 г. – 70 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам, 45 г. от победата на Виетнам във войната за национално освобождение и обединение против чуждите агресори, 130 г. от рождението на бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин, 75 г. от обявяването на независимостта на Виетнам, 1010 г. от основаването на Ханой.

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия.

На премиерата ще присъства и говори посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин. Присъствие са потвърдили и още няколко чуждестранни посланици.

Книгата ще бъде представена от д-р Райна Бенева, преподавателка в Центъра за източни езици и култури в Софийския университет „Кл. Охридски”.

Калил своя самоотвержен, но и жизнелюбив национален характер в дългите си битки за независимост, Виетнам днес удивлява света с бързия си икономически напредък, привличащ партньори и инвестиции от цял свят.

България установява дипломатически отношения с Виетнам още на 8 февруари 1950 г. Ярко въплъщение на приятелството ни са 30-те хиляди виетнамски възпитаници на наши учебни заведения, вградили своя принос в интелектуалния и ръководния гръбнак на ветнамското общество.

С „Магията Виетнам” авторката развежда из историята и настоящето на тази магнетична земя, потапя в чара а Ханой, Хо Ши Мин (Сайгон), Хюе, Да Нанг, Хой Ан, пренася сред природните феномени на Ха Лонг и Чан Ан и в курартите На Чан и Вунг Тау, спуска читателя в планинската долина Диен Биен Фу, прочула се с нашумялата битка, обяснява кое море виетнамците наричат Източно и какво го сгорещява, разказва легенди за предводители и герои, разкрива накъде се е устремил Виетнам 75 години след провъзгласяване на своята независимост.

Къдринка Къдринова е сред утвърдените журналисти международници в България. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор” и в Българското национално радио, била е зам.-главен редактор на списание „Тема”. От 2016 г. е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа” (1987 г.), „Романси в глобално кърваво” (2005 г.), „Виетнам – феникс и дракон” (2009 г. – издание на български език, 2010 г. – издание на английски език).

От основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България през 2003 г. до 2019 г. е негов председател, а от две години – зам.-председател.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели..

Удостоена е с редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди. Носител е на Орден „Дружба” на Виетнам (2010 г.), на Орден „Дружба” на Куба (2012 г.) и на Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания (2020 г.).

 

Източник: СБЖ