Артистичен прием за националния празник на Финландия

Публикувано:
12:01ч / 07.12.2018г
Брой прочитания:
774
Брой коментари:
0

Артистично, изпълнено с творчески дух място избра през тази година Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас, за приема по случай националния празник на страната – софийския Сити Марк Арт Център.

20181205_181839IMG_0239Приемът се състоя на 5 декември и беше предшестван от концерт с творби на финландски и български композитори. След като през миналата година беше отбелязана тържествено 100-годишнината от обявяването на независимостта на Финландия с официални слова, този път Н.Пр. г-жа Блинникка (на снимката вляво) беше лаконична в приветствените си думи към присъстващите и остави да говори… музиката. Талантливият младежки камерен ансамбъл „Силуети“ – Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет) очароваха публиката, представяйки творби от Ян Сибелиус, Любомир Пипков и Панчо Владигеров. Накрая, след продължителните аплодисменти, изпълниха на бис „Огънят“ от Мануел де Фая.

След концерта гостите бяха поканени да се качат на балкона на залата – Сити Марк Арт Център се помещава в сградата на някогашното кино „Левски“ – и там опитаха от характерните финландски кулинарни специалитети. Естествено, имаше и коктейли с водка „Финландия“, като някои от тях бяха оригинално аранжирани в кутии с пуканки!

На приема, както винаги, освен дипломати, присъстваха дейци на изкуството и културата – певци, музиканти, издатели, журналисти. Осезаемо беше и присъствието на членовете на Българо-финландското дружество за приятелство, което през последните години развива все по-активна дейност.

Още снимки от концерта  и от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu