Как пресата в САЩ отрази провъзгласяването на Независимостта на България през 1908 г.

Публикувано:
11:47ч / 22.09.2023г
Брой прочитания:
326
Брой коментари:
0

Честита Независимост, сънародници!

Рядко се случва България да попадне на първа страница на вестниците в САЩ. Едно от малкото изключения е, когато страната ни обявява своята Независимост на 22 септември 1908 г. (или 5 октомври по стар стил). Тогава стотици американски вестници – от най-авторитетните до най-малките, от Атлантическото крайбрежие чак до Хаваите, публикуват голямата новина на първите си страници. За някои от тях това е повод за радост и симпатия към новопоявилата се нация, за други – повод за опасения от надвисващ конфликт на Балканите.

Благодарение на една от най-големите библиотеки в света – тази на Конгреса на САЩ, която е дигитализирала хиляди течения на вестници, успях да направя бегъл преглед на отразяването на нашата Независимост. Търсачката е маркирала в червено използваните ключови думи „България“ и „Независимост“.

Най ме трогна статията на в. „Дейли Кенебек джърнал“ (първата снимка към публикацията), който се печати в Огъста, щата Мейн. С големи букви той прокламира: „България се разбунтува срещу властта на султана“, а подзаглавията гласят: „Княз Фердинанд обяви в понеделник в Търново независимостта й на фона на най-бурен ентусиазъм – Турция е слабо подготвена – Останалата част от Европа е за мир“.

Съчувствие към нашата кауза личи и от заглавието на статията, поместена в излизалия в Сан Франциско в. „Дъ Кол“: „Българите отхвърлиха турското иго“ (авторът вероятно е бил запознат с безсмъртния роман на Вазов, който е бил публикуван в превод на английски в Лондон още през 1893 г.). А канзаският в. „Топека стейт джърнал“ декларира нещо, за което не винаги се сещаме на 22 септември: „Роди се нова нация“.

За събитието, станало във Велико Търново, целият свят научава още същия ден благодарение на телеграфа. Тогава предаването на изображения на далечни разстояния все още не е разпространено, но някои американски издания използват за илюстрация снимки на видни личности, карти и карикатури при отразяването на новината. Излизащият в далечно Хонолулу в. „Пасифик комършъл адвъртайзър“ например е публикувал портрет на княз Фердинанд като млад офицер към статията си, озаглавена „Заплаха от война на Балканите“. Подзаглавията гласят „Австрия и Турция може да се сблъскат – България обявява независимост от Портата – Флотът издържа на урагана“ (последното явно няма голяма връзка с темата).

Вестник „Медисън дейли лийдър“ от щата Южна Дакота също помества рисунка на Фердинанд в униформа като илюстрация на статията си „Обявяване на Независимост от България“ с плашещото надзаглавие „Може да предизвика война на Балканите“.

„Лос Анджелис хералд“ използва подобен похват – с големи букви изтъква, че „Хоризонтът над Европа е затъмнен от облаците на балканската криза“, след което допълва с по—дребен шрифт, че „Българският княз ще стане Цар“. В. „Дейли телеграм“ от Кларксбърг, Западна Вирджиния, пък направо „избива рибата“ с водещото си заглавие „Война между Турция и България – това, от което се страхуват Силите сега“. Поради специфичния си дизайн – новините да текат в една колонка, в. „Дейли Ардморайт“ от щата Оклахома пуска лаконично заглавие „Прокламирана независимост“, след което пояснява, че „България обявява скъсване със султана“, и успокоява читателите: „ВОЙНА НЕ СЕ ОЧАКВА“. Според в. „Марион дейли мирър“ от щата Охайо „Войната между България и Турция е неизбежна“. В подзаглавията на тази предварителна информация се подчертава, че „Двете нации мобилизират армиите си и княз Фердинанд се подготвя да обяви независимостта на България и себе си за цар – Берлинският договор е нарушен и вероятно ще стане подялба на територия“. В. „Нюз-демократ“ от Провидънс, щата Роуд Айлънд, пък обявява с големи букви, че „България е войнствено настроена“. Надзаглавието гласи: „Към турска територия“, а в подзаглавието се пояснява, че страната ни е обявила независимостта си от Османската империя. Статията е илюстрирана с портрет на австроунгарския император Франц Йосиф, тъй като се смятало, че Германия и Австрия ни подкрепят.

„Окала ивнинг стар“ от щата Флорида също публикува новината под скромното заглавие „Обявева е независимост“, след което допълва в подзаглавие „След седем (? – б. а.) века васалство на Турция, българите отново са господари на себе си“. Статията обаче е илюстрирана с портрет на султан Абдул Хамид, който според американския вестник е „Най-популярният човек в Турската империя“.

Едно от по-авторитетните издания – излизалият в столицата Вашингтон в. „Ивнинг стар“, помества новината от София със заглавие „Българите обявяват независимостта си от турска власт“. В гръмки подзаглавия се изтъква, че „Война може да последва акта на княз Фердинанд“, „АРМИИТЕ МАРШИРУВАТ КЪМ ФРОНТА“, „Българите са подготвени да се бият за свободата си“, „МИРЪТ В ЕВРОПА Е ЗАСТРАШЕН“ и „Действията на Австрия са изненада за страните по Берлинския договор – Франция е готова да посредничи“. Последното е във връзка с анексията на Босна и Херцеговина, която съвпада по време с обявяването на независимостта ни. И на следващия ден – 6 октомври 1908 г., „Ивнинг стар“ продължава да отразява тази криза на първа страница с реакцията на Османската империя, като я илюстрира с карикатура за заплахата от война на Балканите.

Както ни е добре известно, подобен конфликт избухва едва четири години по-късно. Но и през есента на 1908 г. ситуацията е била доста „нажежена“. Неслучайно, както писахме в предишна публикация, Андрей Ляпчев е бил предложен за Нобелова награда за мир през 1910 г., след като провел успешни преговори за урегулиране на конфликта с Османската империя.         

Автор: Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Българските кандидат-нобелисти

Висока оценка за „Под игото“ в Австралия през 1894г.!

Източник: www.evropaworld.eu