Европейски ден на езиците 2023

Публикувано:
08:52ч / 26.09.2023г
Брой прочитания:
274
Брой коментари:
0

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици и да повиши осведомеността за езиковото многообразие в Европа.

За да отбележи Европейския ден на езиците тази година ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия организира следните събития:

Днес, на 26 септември от 12.00 до 14.00 ч. в клуб „The Steps“ на ул. „Братя Миладинови“ №12 в София ще се проведе Езиково кафене за всички, които имат интерес към езиците – и начинаещи, и напреднали. Гостите ще имат възможност да поговорят директно с носители както на големите, така и на по-малко разпространените езици и да научат и упражнят нови думи и изрази. Участието в Езиковото кафе или направо на място. От Италианския културен институт в София уточняват, че там ще бъдат Франческса Парадизо, Мария Маца – директор на Италианския Културен Институти и Рафаеле Дирито.

На 30 септември (събота) от 11.00 до 14.30 ч. на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ Езиков панаир ще събере на едно място осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и институции, работещи в сферата на лингвистиката, културата и образованието. Ще има музика, шатри, информационни щандове, разговори, забавни игри и награди.

До 30 септември (събота) ще бъде активна традиционната онлайн игра „Открий богатството на европейските езици“. Тези, които успеят да отговорят правилно на въпросите в интерактивната викторина, ще участват в томбола за разпределяне на атрактивни награди. Томболата ще се тегли на 1 октомври (неделя).

Вижте още информация за събития по повод Европейския ден на езиците през 2023 г. в цяла Европа.

Източник: Представителство на Европейската комисия