Как в село Балван почитат хляба

Публикувано:
16:27ч / 03.06.2016г
Брой прочитания:
817
Брой коментари:
0

По време на международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“ в Bulgaria Mall група от с. Балван, Великотърновско, представиха обичаите при сеитба, рязане на „брада“, жътва и разчупване на печена погача. Групата е съставена предимно от възрастни жени, но много сърцати.

Лично кметът на селото Недьо Георгиев се включи във възстановката на обичаите. Някои от тях са познати най-вече на фолклористите и етнографите. Не всички знаят какво е „брада“, например. Тя е букет от току-що ожънати житни класове и полски цветя, овързани с червен конец, и се връчва първо на свекъра.

А колко ли от днешните млади хора знаят какво е „паламарка“ – това е дървена „ръкавичка“, която се слага на лявата ръка, докато с дясната се жъне житото, за да не си нарани косачът пръстите. За предназначението на паламарката ми разказа Нурка Рачева. Тя добави и друга подробност: краят, който стърчи, подобно дълъг връх на цървул, също си има предназначение – след като се окоси житото и се направи на снопи, всеки сноп се завързва с житни класове, които се захващат с острия връх на паламарката и се изтеглят, за да се получи възелът около снопа. 

Когато е готова е погачата, изпечена от първото смляно жито, първо си чупи от нея свекърът, после свекървата, а след това всички от семейството.

Тези традиции, разбира се, вече отдавна не се спазват, но и самото им показване пред младите им напомня, че хлябът трябва да се почита.

Основна роля във възстановката на обичаите има Клубът на пенсионера в с. Балван. Негов председател е Кина Станчева. По професия тя е учител -литератор. През 2006 година се пенсионира като преподавател по български език и литература в Старопрестолна гимназия по икономика във Велико Търново и се връща в родното си село. Занимава се с обществена дейност. Освен че ръководи Клуба на пенсионера, влиза и в ролята на журналист – пише за изявите на групата и за културния живот в селото.

Кина ми представи накратко и други главни действащи лица от фолклорния спектакъл, който видяхме в София. Нурка Рачева, която така сладкодумно ми обясни за какво служи паламарката, много хубаво пее и е голяма актриса. Разказва хуморески. Този дар е наследила от майка си. 

Името на председателката на народно читалище ,,Нива-1898″ в село Балван е Румяна Христова. В обичая тя изпълняваше ролята на свекървата – тази, която изпраща и посреща жътварките и подава питата на свекъра да я благослови и разчупи. И тя пее много хубаво.

Към читалището и Клуба на пенсионера ,,Здравец“ в с.Балван има два състава – за народни и за стари градски песни. Ръководител на хоровите състави е акордеонистът Тодор Арнаудов, който в обичая изпълнява ролята на свекъра.

От Кина Станчева, с която вече сме приятелки, научих, че в момента групата е в едноседмична ваканция. Ще се съберат отново в клуба на 6 юни и ще обсъдят участието си в Международния кулинарен фестивал във Велико Търново и в столицата, а после веднага ще започнат подготовка за следващите си изяви.

Още снимки от представянето на групата в Bulgaria Mall може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu