Международен кулинарен фестивал събра в едно вкусове и емоции

Публикувано:
14:41ч / 01.06.2016г
Брой прочитания:
281
Брой коментари:
0

В края на май в София се проведе фестивалът „България посреща вкусовете на света“, който е и заключителният етап от конкурса на „Кулинарна академия HRC“ за готварско майсторство. В конкурса участваха представителки на 7 български града, а на финала международно жури определи крайната победителка: Десислава Войникова.

Събитието се организира от Министерството на туризма, „GTC България“, „Кулинарна академия HRC“, Международния женски клуб и 17 посолства. Всяка от държавите съорганизаторки имаше свой щанд с местни кулинарни специалитети в Bulgaria Mall и пред Mall of Sofia. Така финалът на конкурса действително даде възможност да се срещнат на едно място вкусовете на света. В събитието се включиха представители на дипломатически мисии, чуждестранни културни институти и търговски фирми. В Bulgaria Mall дойдоха посланичката на Азербайджан у нас, Н.Пр. Наргиз Гурбанова, и посланичката на Израел – Н.Пр. Ирит Лилиан. При демонстрацията на местни кулинарни специалитети Н.Пр.Гурбанова лично приготви азербайджански сармички с лозови листа.

Румънският щанд събираше погледите с изкусителните колбаси, представени от фирмата на Драган Адриан, и Българо-румънската търговска камара. Поляците също предлагаха дегустация на колбаси, но не липсваха и станалите емблематични полски ябълки.

Край щанда на Унгария, където можеше да бъде опитано токайско вино и вкусни хапки, някои посетители имаха късмета да срещнат двамата талантливи пианисти, съпрузите Каталин и Ендре Хегедюш, които вечерта зарадваха софиянци с „Мемориален концерт Бела Барток“ в НДК.  Те бяха дошли на кулинарния фестивал с директорката на Унгарския културен институт в София Дьорди Димитров и колежката й Лиана Петрова, организатор на прояви в института.

В Bulgaria Mall не липсваше и сцена. На нея група от с. Балван, Великотърновско, съставена предимно от сърцати жени, заедно с кмета на селото Недьо Георгиев, показаха народни обичаи, свързани с приготвянето на хляба – от засяването на житото, косенето и ритуала по разчупването на погачата.

Фестивалът беше привлекателен за хора от всички възрасти, но той имаше и специален акцент, посветен на децата. На няколко щанда на частна детска градина „Палави крачета“ се продаваха предмети и ястия, изработени от възпитаници на градината и родители, като приходите от продажбите бяха предназначени за деца с онкологични и хематологични заболявания.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu