„Какви да бъдат ценностите на Европа?“

Публикувано:
16:14ч / 23.04.2017г
Брой прочитания:
325
Брой коментари:
0

Третият дебат от поредицата на Френския институт в България „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“ беше на тема „Какви да бъдат ценностите на Европа?“ Участваха известният френски журналист от в. “Либерасион“ Жан Катремер, специалист по европейските въпроси, Татяна Буруджиева от Софийския университет и Тони Николов, главен редактор на Kultura.bg. Водещ беше журналистът от БНТ Георги Ангелов.

Присъстваха Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция у нас, директорът на Френския институт в България, Гийом Робер, и други представители на института, експерти и хора, интересуващи се от темата за европейското обединение. Дискусията се проведе броени дни преди президентските избори във Франция. 

Френският журналист Жан Катремер припомни, че европейското обединение е решение на политическите елити след Втората световна война и никога не би се осъществило, ако бяха питали народите на Европа. Той даде пример с днешна Босна и Херцеговина, където населението има думата, но това не подобрява ситуацията там, конфликтът продължава да тлее.

Според Татяна Буруджиева, преподавател в СУ „Св. Кл.Охридски“, през годините Европейският съюз се превърна в юридически проект. Европа се лиши от общата си цел. Създават се „образи на врага“.

Главният редактор на Kultura.bg Тони Николов цитира един от бащите основатели на ЕС Жан Моне, който е написал: „Ние няма да обединяваме нации, а хора“. В това обаче се крие противоречие, защото хората са съставна част от нациите. Визирайки темата на дебата за ценностите на Европа, Тони Николов приведе и един цитат от философа Карл Ясперс, че Европа означава три неща: първото е общата история, второто – науката и знанието и третото – свободата.

Жан Катремер определи като недоразумение твърдението, че ЕС означава Европа на народите, защото всъщност е Европа на държавите. Държавата много лесно може да манипулира народа си, дори умело може да го накара да намрази съседите си. Европейското обединение не е дадено от Бога и ще изчезне, ако държавите в даден момент решат, че нямат нужда от него. Френският журналист обърна внимание на факта, че някои ценности, на които днес ЕС държи, като равноправието на жените, съвсем доскоро не беше характерна за много европейски държави. Във Франция, например, жените получиха право да гласуват едва през 1944 г., а до 1967 г. бяха изцяло зависими от съпрузите си, дори нямаха право да откриват собствена банкова сметка по свое желание. В днешно време пък в името на борбата с тероризма се губят свободи.

„В ЕС се развиват разни административни процеси“ – каза Татяна Буруджиева. Тя изтъкна, че беше бламирана идеята за Европейска конституция. Лисабонският договор се опита да включи нещо от тази конституция, но то остана само на нивото на договорености, а не се говори за ценности. Обединяваме се, когато си представяме врагове. ЕС няма визия за съседите си.

„Европа е между две големи бивши империи – Русия и Турция“ – отбеляза Тони Николов и добави, че днешната ситуация в Европа е горе-долу като тази след Втората световна война. Травмите от историческите събития остават задълго. Нужна е добра воля за преодоляването им.

В дебата стана дума и за двойните стандарти в ЕС. „Нито един от парламентите на държавите членки не обсъди финансовите проблеми на Гърция. Решенията по този въпрос бяха вземани от финансовите министри на страните от Еврозоната. Ако това се беше случило по отношение на Франция, тя щеше да обяви война!“ – категоричен беше Жан Катремер. Татяна Буруждиева даде като пример за неравнопоставеност между страните в ЕС протекционизма, прилаган в икономиките на някои големи страни, който е бил възприеман като напълно нормален, за да укрепнат тези икономики, но никой не би позволил на България да се ползва от такъв протекционизъм. За този пример я е подсетил предишният дебат от поредицата „Нашата Европа – каква Европа искаме ние?“, който беше на тема „Европа: протекционизъм или свободен обмен?“ В подкрепа на мнението си, че икономическите и търговски отношение в ЕС невинаги са целесъобразни, тя сподели също, че е била свидетел как в Гърция унищожават огромно количество портокали собствено производство, защото имат наложени квоти от ЕС за закупуване на портокалови сокове от Дания.

Независимо от всичко обаче ЕС е необходим – беше изводът на събеседниците. Тони Николов припомни думите на Валери Жискар д’Естен, че Франция е твърде малка, за да се справи с проблемите си сама. Казал го е президент на толкова голяма държава. Това  пълна сила се отнася и за България.

„Никъде по света няма обединение на държави, които да работят заедно така, както го правят членките на ЕС. Горд съм, че сме постигнали това!“ – заяви Жан Катремер.

В края на дебата имаше и въпроси от публиката. Един от тях беше за визията на тримата участници за бъдещето на ЕС, каква Европа биха искали самите те.

Тони Николов: „Искам една по-реална Европа.“

Татяна Буруджиева: „Искам една Европа, която има ясна цел.“

Жан Катремер: „Трябва да вярваме в Европа! Току-що видях в смартфона си резултатите от последните социологически сондажи и Макрон вече води с 3% преди Марин Льопен! Лошото невинаги е възможно!“

Автор: Гергина Дворецка
Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Сродни публикации в сайта ни:

„Европа: протекционизъм или свободен обмен?“

Източник: www.evropaworld.eu