Канцлерът Ангела Меркел за наплива на бежанци: „Ще се справим с това!“

Публикувано:
14:50ч / 03.09.2015г
Брой прочитания:
835
Брой коментари:
0

През последните дни телевизиите в цяла Европа в информационните си емисии често показват кадри от гарата в Будапеща, където стотици бежанци скандират „Германия! Германия!“. Какво мислят германците за това? Отговорът намираме в информация на DPA, публикувана и в бюлетина на германското посолство в София:

„Този път германската канцлерка се отказва от своята сдържаност. Тя не оставя никаква възможност за интерпретации. Ангела Меркел казва този път на населението какво означава кризата с бежанците за собствената страна: дълг за помощ, забрана за враждебност, необходимост от гъвкавост и шанс за нещо ново. На своята пресконференция, която дава веднъж в годината в Берлин пред стотици журналисти, за да направи политически баланс, в понеделник, 31 август, Меркел описва пристигането на може би 800 000 бежанци през тази година просто като това, което е: “една голяма национална задача“. Самоуверено и категорично тя казва: „Ще се справим с това, а там където нещо застане на пътя ни, ще трябва да го преодолеем.“

Когато положението стане много тежко, канцлерката и лидерката на ХДС знае как да управлява. Така беше по време на банковата криза и така беше, когато страната се отказа от атомната енергия.(…) Тя превръща кризата с бежанците в основна тема. Драматичната борба за финансовото спасение на Гърция, опасно замрелият мирен процес в Украйна и евентуална среща с президентите на Русия, Франция и Украйна в този ден са на заден план при всичката си тежест и значение.

Докато в Берлин Меркел застава на страната на бежанците и подчертава ангажимента и чистосърдечността на хората в Германия, в същото време продължават да се стичат стотици, ако не хиляди в страната. Меркел се опитва да получи признание за страната си: „След като толкова много хора правят всичко, за да дойдат в страната ни и да осъществят мечтите си, то това не е чак толкова лош атестат за нас“. Германия имала това, за което много хора по време на война мечтаят: граждански права, свобода, подредено съжителство. „Светът гледа на нас като страна на шансовете. Това не е било винаги така.“ Някога Германия беше страната на гибелта. Това че след Втората Световна война тя успя да се развие като демокрация и икономическа сила, се дължи на много страни.

Към неонацисти, десни екстремисти и расисти Меркел изпраща недвусмислено послание – по-ясно от всички досегашни месеци, когато много граждани поискаха от канцлерката „да заеме ясна позиция“. Сега и тя като президента говори за подстрекатели. Тя не показва „ни най-малка следа от разбиране“ за тези ксенофоби: „Никакъв биографичен опит, никакво историческо преживяване, нищо, абсолютно нищо не оправдава такова поведение»

Още информации от бюлетините на посолството на Германия в София

Източник: http://www.sofia.diplo.de/