Отзиви на български студенти за лятното училище по азербайджански мултикултурализъм

Публикувано:
08:25ч / 04.09.2015г
Брой прочитания:
457
Брой коментари:
0

Едно от най-хубавите преживявания през това лято за група български студенти, изучавали азербайджански език и култура в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, е участието им в лятното училище по азербайджански мултикултурализъм. Образователният проект под мотото: „Мултикултурализмът като начин на живот в Азербайджан: изучавай, изследвай, споделяй“ беше организиран от Международния център за мултикултурализъм в Баку, фонд „Знание“ към президента на страната и Бакинския славянски университет.  Сред 70-те участници в школата имаше и младежи от Беларус, Грузия, Италия, Литва, Русия, Турция, Чехия, както и от 7 местни университета. Освен запознаване с традициите на  мултикултурализма в страната учебната програма включваше и лекции за азербайджанската култура, изкуство, история. Тези знания нашите студенти добавиха към наученото от курса по азербайджански мултикултурализъм, воден от София Шигаева-Митреска, директор на Центъра по азербайджански език и култура при Софийския университет. С любезното съдействие на г-жа Шигаева-Митреска получихме за сайта ни и отзивите на българските студенти за лятното училище в Азербайджан:

Жанет Николова (СУ «Климент Охридски», ФКНФ, специалност «Тюркология», III курс): Лятното училище по мултикултурализъм, което се проведе в Азербайджан, беше една изключителна възможност за всички нас. Успяхме да създадем много нови приятелства, които смятам, че ще успят да издържат на всякакви разстояния. Успяхме и да видим нагледно разнообразието от култури, обичаи и нрави, които съществуват в страната. Лекциите, които азербайджанските и чуждестранните лектори ни представиха, бяха невероятно полезни не само за по-дълбокото ни разбиране на Азербайджан и толерантността на страната към различните й членове, но и защото всичко, което научихме по време на лятното училище, сега можем да се опитаме да приложим и в България. Силно благодаря на всички организатори, че ни позволиха да станем част от това невероятно събитие, на г-жа София Шигаева-Митреска, благодарение на която се присъединихме към световното мултикултурално семейство, както и на останалите участници за прекрасните спомени, които ни оставиха.

Момчил Шопов (СУ «Климент Охридски», ФКНФ, специалност «Тюркология», II курс): Вече съм у дома в България, но все още съм щастлив, че бях отново в Азербайджан. Благодаря на Бакинския международен център по мултикултурализъм, на Бакинския славянски университет и на Bilik Fondu за възможността. Благодаря и на моите стари и нови приятели, които срещнах по време на лятната школа. Вярвам, че скоро отново ще се срещнем. Обичам ви!

Екатерина Хаджипопова (СУ «Климент Охридски», ФКНФ, специалност «Арменистика и Кавказология», IV курс): Проектът по „Мултикултурализъм в Азербайджан“ беше много добре организиран. От него научих много за Кавказ, посетих много места в Азербайджан, ядох местна храна и се научих на азербайджански народни танци. Идеята за лятното училище се осъществи благодарение на Бакинския международен център по мултикултурализъм, Билик фонду и Бакинския славянски университет. Благодаря им и им пожелавам още проекти занапред.

Ивайло Йорданов (СУ «Климент Охридски», ФКНФ, специалност «Тюркология», III курс): Азербайджан е една страхотна страна. Лекциите, които посещавах бяха полезни и изключително интересни. Запознах се с много и различни хора. Едно страхотно изживяване, за което ще си спомням още дълго. Благодарности към организаторите от Центъра по мултикултурализъм, Фонда на знанието и Бакински славянски университет.

Криси Велинова (СУ «Климент Охридски», ФКНФ, специалност «Тюркология», III курс): Много съм доволна от лятното училище. Запознах се със страшно много хора от различни държави, като някои дори и опознах. Много съм благодарна на организаторите за грижите и старанието, които положиха, за да се чувстваме и да си изкараме добре. Получих знания, останаха ми много хубави спомени и най-вече се сдобих с добри приятели.

Още по темата в сайта ни:

Българи участват в лятната школа по азербайджански мултикултурализъм

Студенти от СУ завършиха курс по азербайджански мултикултурализъм

Курс по азербайджански мултикултурализъм в Софийския университет

 

Източник: www.evropaworld.eu