Кои градове ще бъдат Европейски столици през 2024 г.

Публикувано:
11:37ч / 06.01.2024г
Брой прочитания:
640
Брой коментари:
0

През следващите 12 месеца нови европейски градове ще бъдат пример и вдъхновение за това как всяко населено място в Европейския съюз може да стане по-зелено, по-достъпно и по-привлекателно с културното си богатство както за своите жители, така и за своите гости.

Вижте кои градове ще бъдат Европейски столици за 2024 г.:

Бад Ишъл, Австрия – Европейска столица на културата

Тарту, Естония – Европейска столица на културата

Будьо, Норвегия – Европейска столица на културата

Гент, Белгия – Европейска младежка столица

Сан Кристобал де ла Лагуна, Испания – Награда на ЕС „Достъпен град“

Валенсия, Испания – Европейска зелена столица

Дъблин, Ирландия – Европейска столица на интелигентния туризъм

Бад Ишъл е живописен алпийски град близо до Залцбург и известна туристическа дестинация в Австрия, където австрийски благородници като император Франц Йосиф I и съпругата му императрица Сиси са ходили на почивка.

Това е третият австрийски град, обявен за Европейска столица на културата – след Грац през 2003 г. и Линц през 2009 г.

Красивият пейзаж и термалните бани привличат много туристи, а залежите на сол, известна още като „бялото злато на региона“, допринасят за славата на града.

Бад Ишъл е известен също с фестивала в чест на композитора Франц Лехар, чийто музей също се намира в градчето.

Бад Ишъл възнамерява да използва титлата си на Европейска столица на културата за 2024 г., за да популяризира целия регион и да спомогне за намиране на решения на проблемите, които споделят и други подобни на него малки и по-слабонаселени общности – липсата на възможности за работа през цялата година и миграцията към големите градове.

Тарту, Естония – Европейска столица на културата 2024

Тарту е древен университетски град, принадлежал към асоциацията на ханзейските търговски градове през Средновековието. Това е един от най-старите градове в цяла Балтика, наричан още “люлката на Естония”.

Градът е родното място на естонския театър, както и на известния за страната песенен фестивал. Макар че зелената столица Талин е по-известният град извън пределите на държавата, Тарту често е определян като интелектуалният и културен център на Естония, най-вече заради това, че Тартуският университет е най-старото и уважавано висше учебно заведение в страната.

Будьо, Норвегия – Европейска столица на културата 2024

Третата културна столица на ЕС е норвежкият град Будьо. Той е вторият по големина град в Северна Норвегия, разположен на брега на Норвежко море и на около 1303 км северно от столицата Осло. Будьо е най-крайната северна ЖП гара на Норвегия и е един от най-ветровитите градове в страната.

Будьо е специален поне по две причини. На първо място, той е първата столица на културата, разположена над Арктическия кръг. Втората отличителна черта е отношението към природата и устойчивостта. Будьо се стреми да бъде най-устойчивата културна столица досега. Зоната, в която ще се проведат повече от хиляда събития, се простира на забележителните около 800 километра, а организаторите се надяват невероятно красивата арктическа природа да привлече половин милион посетители през 2024 г.

Гент, Белгия – Европейска младежка столица 2024

Гент е най-големият университетски център в цяла Фландрия. В града живеят над 75 хил. студенти, а цялото население наброява около 260 хил. души.

През 2024 г. Гент ще изпълнява ролята на Европейска младежка столица, планирайки да развива идеи, проекти и дейности, в които ясно се чува гласът на младите хора.

Старият център е много добре запазен и носи автентичния дух на града, който често и с право е наричан „най-добре пазената тайна на Европа“. Туристическият наплив в Гент е доста по-малък в сравнение с други градове и посетителите имат възможност спокойно да се насладят на живописните пазари за плодове и зеленчуци, арт инсталации, културни събития и изпълнения на живо.

Сан Кристобал де ла Лагуна, Испания – Награда на ЕС „Достъпен град“ 2024

Сан Кристобал де ла Лагуна се намира на остров Тенерифе, част от Канарските острови. През 1999 г. старата част на града е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО, а през 2024 г. Сан Кристобал печели и европейската награда „Достъпен град“.

Градът е отличен за своята отдаденост към подобряване качеството на живот на хората с увреждания. Общината си е поставила за цел да направи градските пространства, транспортните системи и социалните дейности максимално достъпни. Например всички превозни средства и всички спирки на градската трамвайна мрежа са напълно достъпни, а центърът на града разполага с акустични светофари и тактилна настилка за насочване на хората с нарушено зрение.

Валенсия, Испания – Европейска зелена столица 2024

Валенсия е третият по големина град в Испания (след Мадрид и Барселона). Оригиналното латинско име на града е „Valentia“, което означава „сила“, „мощ“, „енергия“, а в миналото Валенсия е наричана още „Град на пясъците“.

Валенсия печели званието Европейска зелена столица заради отдадеността и постиженията си в областта на устойчивия туризъм, климатичната неутралност и справедливия зелен преход.

97% от жителите на Валенсия живеят на не повече от 300 метра от зелени градски пространства. Градът е доказал ангажимента си за подобряване на качеството на въздуха и за възстановяването на природните екосистеми, като дюните Девеса и влажните зони в рамките на града. Валенсия също така успешно стимулира чрез местни програми по-здравословното, устойчиво и приобщаващо производство на храни.

Дъблин, Ирландия – Европейска столица на интелигентния туризъм

Столицата на Ирландия Дъблин е и Европейска столица на интелигентния туризъм за 2024 г.

Днес градът, известен като дом на писатели като Оскар Уайлд и Джеймс Джойс, предлага забележителности като интерактивния музей EPIC, както и музеят на 14 Henrietta Street, в който можете да се разходите в Дъблин, такъв какъвто е бил през 18 век.

Градът се гордее с разрастваща се мрежа за обществен транспорт, която превозва 268 милиона пътници годишно и с процъфтяваща схема за споделяне на велосипеди благодарение, на която са реализирани 25 милиона придвижвания с колело. С над 1600 велосипеда и обширни велосипедни маршрути опознаването на града и крайбрежието с велосипед е прекрасна възможност дори за туристите.

Дъблин също така е домакин на първия в света въглеродно неутрален конгресен център. 

Източник: Представителство на Европейската комисия в България