Приоритетите на белгийското председателство на ЕС бяха представени в София

Публикувано:
12:51ч / 10.01.2024г
Брой прочитания:
164
Брой коментари:
0

На снимката: Н. Пр. Фредерик Мьорис, Гергана Паси, Мария Габриел, Бойко Благоев

„Да защитим, да укрепим, да подготвим“ – това е мотото на белгийското председателство на Съвета на ЕС, което започна от Нова година и ще продължи до 30 юни. Неговите приоритети бяха представени от посланика на Белгия в България Н. Пр. Фредерик Мьорис на конференция, която се проведе на 9 януари т. г. в Дома на Европа в София. В проявата, организирана от „ПанЕвропа България“ и посолството на Белгия в България съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ в България, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София, взеха участие вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, и. д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев и Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“.

 Н. Пр. Фредерик Мьорис

„България има нашата подкрепа за присъединяването към Шенген“, заяви посланик Мьорис. Той подчерта, че предходното испанско председателство е постигнало много резултати, включително и за влизането на България и Румъния в шенгенското пространство по въздух и вода. През първата половина на 2024 г. Белгия има амбицията да изгради и усили авторитета на ЕС като институция и идея. Висшият дипломат представи шестте приоритета на председателството: защита на върховенството на закона, демокрацията и единството, засилване на конкурентоспособността, следване на зелен и справедлив преход, укрепване на социалната и здравна програма, защита на хората и границите, насърчаване на глобална Европа.

Посланик Мьорис изтъкна, че белгийското председателство възнамерява да действа като честен посредник, за да се постига консенсус по ключови въпроси. Той заяви, че във вените на неговите сънародници има европейско ДНК. Посланик Мьорис припомни, че първото председседателство на Съвета на министрите на ЕС (тогава – Европейска общност) е било през 1958 г. Тазгодишното е вече тринадесето. А през 2011 г. се е провело първото председателска тройка според договора от Лисабон, като участниците в него са били пак същите като сега – Испания, Белгия и Унгария.

Посланик Мьорис се пошегува, че още Бай Ганьо е бил наясно с европейската същност на Белгия. Като илюстрация той използва в презентацията си един цитат от безсмъртното произведение на Алеко Константинов, към който привлякъл вниманието му бившият преподавател в Колежа на Европа в Брюж проф. Йордан Пеев: „Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец“. Ръководителят на дипломатическата мисия на Белгия призна, че няма представа какво е „белгийска мантия“. Както установихме след кратко проучване в интернет, по всяка вероятност тази вълшебна дреха, която според Алеко те прави да изглеждаш европеец, е пелерина.

България ще се отнесе към белгийското председателство с отговорност, като ще бъде конструктивна по теми, които са важни за страната, но важни и за европейското единство и европейската сила, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Тя добави, че страната ни има опит в определени области, които ще дадат добавена стойност на тези европейски амбиции да се реализират по-бързо и да носят полза на всички граждани. Мария Габриел подчерта, че през 2024 г. трябва да бъдем способни да фиксираме датата за премахването на проверките на сухопътните граници.

Гергана Паси, Мария Габриел, Бойко Благоев

Участниците в конференцията изтъкнаха важността ЕС да подкрепя Украйна. За тази цел на 1 февруари ще се проведе неформална среща на върха. Белгия поставя като първостепенна задача осигуряването на устойчива политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна подкрепа за украинската страна. А България ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, заяви Мария Габриел. Според нея, борейки се за Украйна, защитаваме ценностите на ЕС и сигурността ни.

Друга важна тема от конференцията бяха предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), които ще се проведат от 6 до 9 юни. Както изтъкна Бойко Благоев, още на 16 юни ще се проведе първата сесия на новия ЕП. Във връзка с опасенията относно резултатите от евроизборите, Мария Габриел припомни, че и преди предходния вот е имало прогнози, че младите хора няма да отидат да гласуват. Оказало се обаче, че те не само гласували масово, но и подкрепили основно проевропейски формации.

Георги Бейков-бас, Северин Василев-тенор, ръководител на състава, Ивайло Донков-тенор, Константин Бейков-контратенор, Анна Янкова-мецосопрано, Юрген Де Брьойн-лютня

В края на конференцията Н. Пр. Фредерик Мьорис представи един културен проект, в който си сътрудничат българският вокален ансамбъл за старинна музика „Кантанти даи монти верди“ с ръководител Северин Василев и белгийският изпълнител на лютня Юрген де Брьойн. Те изпълниха заедно няколко фламандски и испански композиции от епохата на Ренесанса.

По време на председателството ни на Съвета на ЕС трябва да имаме амбиция да изградим и усилим авторитета на съюза, каза посланик Фредерик Мьорис.

Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук. Снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu