Проект за паметта за репресираните ще представи България на Венецианското биенале

Публикувано:
16:57ч / 04.01.2024г
Брой прочитания:
178
Брой коментари:
0

България ще се представи на тазгодишното Венецианско биенале с мултимедиен проект, изследващ паметта за пострадалите от политическо насилие по време на комунистическото минало у нас. Това бе обявено днес, 4 януари, на пресконференция в БТА, организирана от Министерството на културата. Проектът „Съседите“ е спечелил конкурса за националното ни участие в най-стария и престижен форум за изкуство в света. В конкурса са участвали 17 български проекта, които са били оценявани от седемчленно жури.

В пресконференцията участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, комисарят на българското участие на Биеналето д-р Надежда Джакова – завеждащ филиал към Националната галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, председателят на журито проф. д-р Венелин Шурелов и кураторът на спечелилия проект – Васил Владимиров. По видеовръзка се включиха от Великобритания, Канада и САЩ останалите членове на творческия екип: Красимира Буцева, д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян. Модератор на пресконференцията бе журналистката от БНТ Евгения Атанасова.

Видеовръзка с част от творческия екип

България участва за единадесети път във Венецианското биенале, като тази година това ще бъде третото ни поредно участие, отбеляза зам.-министър Гешева. Тя изтъкна, че това е една устойчива политика за популяризирането на нашата култура, започнала през 2019 г. Зам.-министър Гешева допълни, че вече е започнала и подготовката за участието ни в архитектурното биенале във Венеция догодина. Миналата година също участвахме в този форум. Българският проект „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ показваше как се възраждат изоставени училища в нашата страна, припомнят наблюдатели.

60-ото Венецианско биенале на изкуствата ще се проведе от 20 април до 24 ноември т. г., като мотото му е „Чужденци навсякъде“, съобщи д-р Джакова. Предварителното откриване ще бъде на 17, 18 и 19 април. Българският павилион пак ще бъде в експозиционното пространство зала „Тициан“ в Културния център „Дон Орионе Артиджанели“, където бе разположен и м. г. Това е старинна сграда, в която навремето се е помещавал манастир, а по-късно – сиропиталище.

Председателят на журито проф. д-р Шурелов подчерта, че изборът на спечелилия проект т. г. е бил сложен процес, тъй като качеството и нивото на всички кандидати е било изключително високо. Той добави, че е бил създаден стриктен протокол, който чрез гласувания на два етапа изключва манипулирането на избора. Според него спечелилият проект е „конвертируем“ за Биеналето.

Проектът „Съседите“ е мултимедийна инсталация, продукт на детайлното изследване на историята на репресиите през комунистическото ни минало, разказа кураторът Васил Владимиров. В основата му са реконструираните домове на жертвите на политическо насилие. Инсталацията се състои от три стаи, в които се прожектират специално направени интервюта с оцелели и техни близки, както и снимки от лагерите в Белене и Ловеч. Има и елемент на интерактивност – когато посетителят минава покрай грамофона, от него се разнася музика от онази епоха. В третата стая всички мебели са боядисани в бяло и няма говор, а само абстрактни звуци. Тя е за хората, които вече са починали или нямат спомени. Инсталацията вече е показвана в Софийската градска художествена галерия през 2022 г., както и в чужбина – в Торонто и Принстън, където е приета радушно. Проектът обаче е надграден за Биеналето, отбеляза кураторът.

По време на пресконференцията бе дадена възможност да изкажат мнението си или да зададат въпроси на български артисти, някои от които бяха взели участие в конкурса. Изтъкнатият художник Недко Солаков, който е участвал шест пъти във Венецианското биенале, запита защо е бил предпочетен проект на наши артисти, които живеят в чужбина. Той изтъкна, че в този ред на мисли би трябвало да се помисли да се поканят международни експерти за журито. Авангардистът Петко Дурманов, който видимо бе недоволен от решението, попита кога ще се публикуват протоколите от заседанията. А живеещата в чужбина художничка Ева Тенева-Зайкоф поздрави отличения екип, но изрази мнението си, че темата му не е много популярна. Визуалният артист Калин Серапионов пък изказа съмнения в устойчивостта на проекта.

Участниците в творческия екип се постараха да отговорят на поставените въпроси, например какво ги свързва с темата. Красимира Буцева подчерта, че няма семейна история, свързана с репресиите, но че е правила много проучвания по въпроса. Д-р Топузова, която е историк, разказа, че в рода й има и репресирани, и хора с леви убеждения, вписали се в режима. Подобен е случаят и с Джулиан Шехирян, чиито близки по бащина линия пък са арменци, подложени на гонения в Османската империя. Представителите на творческия екип, които са доста млади, подчертаха, че историческата дистанция им помага да преодолеят наслоенията от миналото.    

Кураторът Васил Владимиров заяви пред evropaworld.eu, че задачата му ще бъде трудна, тъй като нашият павилион е сравнително отдалечен от Арсенала и градините на Венеция, където ще бъдат разположени другите обекти от международното изложение. Той обаче изрази надеждата си посещаемостта да бъде над 20 000 човека – повече, отколкото видяха нашия проект за архитектурното Биенале м. г. Владимиров допълни, че д-р Топузова говори и италиански, и вече е поканила свои колеги от Италия да посетят нашия павилион.    

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Още снимки от пресконференцията в БТА може да видите тук.

Протокола от заседанието на журито, определило спечелилия проект, може да прочетете тук.

Източник: www.evropaworld.eu