Коледен благотворителен базар 2016 г.

Публикувано:
17:08ч / 06.12.2016г
Брой прочитания:
698
Брой коментари:
0

Коледният благотворителен базар, който през тази година се проведе на 4 декември, отново събра на едно място цветове, вкусове, аромати и ритми от различни краища на света. Освен, че е радост за сетивата и сърцата, тази проява има благородната цел да помага на хора в нужда. Благотворителната фондация към Международен женски клуб – София ще дари събраните средства на образователни програми и на фондации, които се занимават със социална интеграция и с подкрепа за възрастни хора, хора с увреждания и жени и деца в нужда.

Представителите на дипломатическите мисии у нас и този път се бяха постарали да покажат най-интересното от кулинарията и най-характерното за страните си – имаше всякакви лакомства, но и сувенири, стоки местно произведство. В базара участваха, както всяка година, и неправителствени организации. За щандовете не се плаща наем, но всички приходи от продаденото отиват за благотворителност.

И през тази година си доставихме удоволствието да отделим няколко часа на това преживяване в Интер Експо Център в София. Този път тръгнахме без да търсим целенасочено конкретни щандове и се радвахме на неочакваните си находки. Започнахме от щанда на Филипините, който беше най-близо до вратата. Там вниманието ни привлякоха пържените банани и банановите мъфини. После се отбихме при японците и си купихме бутилчица саке.

Гутаб
Азербайджански гутаб
Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова
Н.Пр.д-р Наргиз Гурбанова

На базара бяха дошли немалко посланици и други високопоставени дипломати. Посланичката на Азербайджан, Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, лично посрещаше гостите на щанда и им обясняваше какво е всяко от изложените на него азербайджански ястия. На видно място имаше гутаб – нещо като тънка палачинка или пърленка, в която се завива месо или тиква. Наскоро в свое интервю за българска медия Н.Пр. Наргиз Гурбанова сподели радостта си, че на 1 декември 2016 г. ЮНЕСКО добави приготвянето на пърленката в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. На щанда имаше и ястие с кускус, и спаначен специалитет, и, разбира се, традиционните десерти шекербура и баклава. Посланичката на Азербайджан уточни, че всичко е направено не в ресторант, а от хората в посолството, като самата тя също е участвала в готвенето. Към плика с всяко закупено лакомство доброволците от щанда добавяха и информационни материали за Баку, обновената и все по-красива столица на страната, както и за град Ганджа, който през 2016 г. е Европейска младежка столица.

Марокански ментов чай
Марокански ментов чай

На базара за първи път срещнахме новата посланичка на Кралство Мароко у нас, Н.Пр.Закиа Ел Мидауи, която сърдечно ни покани да опитаме от традиционния марокански ментов чай. Естествено, не пропуснахме да си купим от прочутия тажин – ястие с кускус, месо и зеленчуци, както и палачинки със захар и орехи. Много активна и атрактивна беше, както винаги, и Българо-мароканската асоциация – всички нейни представители бяха в марокански носии, а щандът им буквално преливаше от ръчно изработени предмети и вкусотии.

Надя Манева с Магрит
Надя Манева с Магрит

За новия посланик на Белгия това също беше първият Коледен базар в София. Н.Пр.Франсоа Бонтан можеше да бъде видян край щанда, където охотно отговаряше на въпросите на посетителите.Белгийците се представяха с бира и с шоколади, но и с изкуството на един от най-популярните си художници – голяма оригинална литография от Рене Магрит красеше щанда. Не се учудихме на идеята, защото сред доброволците продавачи бяха Надя и Кърт, българо-белгийско семейство, собственици на GreenCat Gallery, благодарение на които много почитатели на изкуството у нас могат да видят стойностни творби на известни автори и дори да закупят някои от тях на достъпни цени. Впрочем, по време на базара литографията от Рене Магрит се продаде на търг с тайно наддаване за 1153 лева, а сумата Надя и Кърт дариха изцяло и напълно безвъзмездно за благотворителната кауза.

Вихрен Кехайов
Вихрен Кехайов

След това се отправихме към по-екзотичните дестинации на базара. Застояхме се край щанда на Кувейт. Вихрен Кехайов, служител от посолството на страната у нас, ни покани на миндерлъците, покрити с черги много напомнящи по шарки нашенските. Вихрен ни каза, че в родния му Родопски край точно такива мотиви се срещат по тъканите. Самият той е живял 21 г. в Кувейт и едва наскоро се е върнал оттам.  Опознал е добре местните традиции. img_0099Обясни ни, че такива миндерлъци, на каквито бяхме приседнали и ние, и ма пред входа на всяка къща или пък на първия й етаж. Там се настаняват гостите, пият кафе и разговарят. В позлатен правоъгълен съд горят въглени и сред тях се поставят металните кани с кафето. Кувейтско кафе опитахме и ние. Несвикналите ще го оприличат на чай с мляко и с необичаен аромат. „Дължи се на кардамона!“ – издаде тайната служителят от посолството. За няколко минути наистина се почувствахме като в приказка от 1001 нощ!

После си купихме арабско ястие с ориз, месо, зеленчуци, стафиди и кашу; египетски макарони със зеленчуци и месо и десетрче, подобно на познатото ни реване.

С удоволствие се отбихме и до индийския щанд, където се видяхме с д-р Мона Каушик, преподавателка в Софийския университет, и със заместник-посланика в посолството на Индия у нас, г-н Субхаш Наир.

С д-р Мона Каушик (вляво) и г-н Субхаш Наир
С д-р Мона Каушик (вляво) и г-н Субхаш Наир

Д-р Каушик, която перфектно говори български, популяризира индийската култура в България и българската – в своята родина. Имаше много желаещи жени ръцете им да бъдат изрисувани с къна – това също беше една от атракциите на щанда. Разбира се, не пропуснахме да се насладим на индийската кухня. Опитахме индийски тестен специалитет с плънка от картофи.

Самса от Казахстан
Самса от Казахстан

Казахстан се представяше на базара с ястия от ориз и месо, със самса (казахстански банички с месо и зеленчуци) и тестен десерт (който по форма напомня зърна от зрял боб) с мед. Не само кулинарните изненади привличаха вниманието, а и сувенирите, които популяризират страната като домакин на Световното изложение през 2017 г.

Освен шедьоврите на гастрономията обаче настроението на посетителите повдигаха музиката и танците – там доминираше южняшкият темперамент. Танците, които видяхме, бяха от Бразилия.

И южняците европейци обаче не отстъпваха по емоционалност. Докато режеше хамон един от доброволците на испански щанд си припяваше и танцуваше в такт със звучащата импулсивна мелодия.

Ани Пени (вляво)
Анета Пени (вляво)

Щандът на Гърция беше сред най-веселите! Усмихнати лица, неустоими покани да си купиш невероятно лакомство, което всъщност са познати и от нашите магазини кръгли сладки, но наистина не може да се откаже на южняшкото сладкодумие. Всъщност, почти всичко на гръцкия щанд беше като у нас – и пълнените чуши, и мусаката, но тавите с ястия свършваха удивително бързо. Явно, много си обичаме общата ни балканска кухня!

Лидия, Руми, Роси
Щандът на Дядо Коледа

Все повече обаче ни влечеше към типичната коледна атмосфера, затова се отправихме към къта на страните от Севера – Финландия, Швеция, Норвегия и Дания. Не само на този базар, а и при различни инициативи на международната сцена скандинавците действат заедно. От родината на Дядо Коледа, Финландия, предлагаха коледни сладки във формата на голяма снежинка и миниатюрни сандвичи с масло и пържени яйца или със сьомгов хайвер. Освен работещите в посолството на страната Лидия Драганова и Румяна Василева, за правенето на сандвичите помагаше и талантливата преводачка от фински и от скандинавски езици Росица Цветанова.

Коледно настроение цареше и при чехите и словаците. Подобно на европейците от Севера, техните щандове също бяха един до друг, както в недалечното минало, когато двете държави бяха обединени в една. В тандем се представяха на Коледния софийски базар и Румъния и Молдова.

Унгарският щанд
Унгарският щанд

Накрая се запасихме с коледни сладки от Полша, токайско шампанско от щанда на Унгария, „вино Déjà vu“ от щанда на Малтийския орден…

Хубавото на Коледния базар е, че можеш да си купиш и храна, пакетирана за вкъщи. Така преживяването с ястия и напитки от различни кулинарни традиции продължава по-дълго!

Разказахме ви толкова подробно за Коледния базар, за да ви се прииска и вие да отидете догодина на него, ако през 2016-а сте го пропуснали. Защото, нека напомним, парите от всичко, което купувате на този базар, отиват за благотворителност!

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук тук и тук.

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu