Комисар Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София

Публикувано:
12:16ч / 07.12.2018г
Брой прочитания:
98
Брой коментари:
0

На 7 декември (петък) от 19:00 часа в Дома на киното ще се състои прожекция на  филма „Квадратът„, с което България ще отбележи Европейската нощ на киното. На събитието ще присъства комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която ще се включи в дискусия със зрители и филмови критици за богатството на европейското филмово творчество, неговото финансиране и популяризиране непосредствено преди прожекцията.

Първото издание на инициативата Европейска нощ на киното се провежда от 3 до 7 декември 2018 г. в целия Европейски съюз. С около 50 безплатни прожекции, тази инициатива на Европейската комисия има за цел да доближи Европа до хората и да покаже как ЕС не само допринася за развитието на творческите и културните индустрии в Европа, но също така е от полза за обществото като цяло. Инициативата е част от подпрограма „МЕДИА“ на програма „Творческа Европа“ , която да подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия. Тя осигурява финансиране за разработването, популяризирането и разпространението на европейски филмови произведения в Европа.

В България МЕДИА функционира от 2002г., много преди присъединяването на страната към ЕС. Преминавайки през няколко поколения от програми “МЕДИА плюс и обучение”, “МЕДИА 2007” и Творческа Европа МЕДИА на българската киноиндустрия е предоставена невероятната възможност да получи подкрепа в областта на развитието на филмови проекти, дистрибуцията на европейски филми, организирането на фестивали и пазари на копродукции, индивидуален професионален тренинг и др. Програмата допринася за създаването на стотици професионални контакти, прави възможно гостуването на известни имена от света на киното по време на най-големите филмови фестивали в България, улеснява показването на качествени европейски филми на българския екран, подпомага киносалоните, които програмират приоритетно филми от Стария континент.

 

Източник: Представителство на ЕК в България