Конференция на Съвета на Европа в София за правата на децата

Публикувано:
08:30ч / 05.04.2016г
Брой прочитания:
320
Брой коментари:
0

Притокът на бежанци, бързото развитие на дигиталната среда, икономическата криза – всички тези нови предизвикателства пред Европа създават и нови рискове за правата на децата. Как страните членки на Съвета на Европа могат да отговорят по най-добрия начин на тези предизвикателства – това е темата на конференцията на високо равнище, която ще се проведе в София на 5 и 6 април. Тя е организирана от Съвета на Европа и българското правителство, което в момента председатества Комитета на министрите на Съвета на Европа и определя правата на децата като един от приоритетите на своето председателство. 

Президентът Росен Плевнелиев, заместник генералният секретар на Съвета на Европа г-жа Габриела Батаини-Драгони, президентът на Малта г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще говорят при откриването на конференцията. По време на сутрешната сесия първия ден изказвания ще направят Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муижниекс, министърът на външните работи на България Даниел Митов и неговият естонски колега Маргус Цахкна – Естония е страната, която ще поеме следващото председателството на Комитета на министрите.

На следобедната сесия специалният представител на Генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията Томаш Бочек ще говори за правата на децата в движение и за уроците, извлечени от бежанската криза.   

В конференцията ще участват делегации на високо равнище от страните членки на Съвета на Европа, включващи 18 министри, представители на международни организации, на граждански сдружения, които работят в сферата на детските права, както и деца на възраст 15-18 г. от цяла Европа, които ще споделят личните си истории.

В София ще бъде официално лансирана и новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на децата за 2016-2021 г. Council of Europe Strategy for the Rights of the Child for 2016-2021. Тя е фокусирана около равните възможности за децата, участието на всички деца във вземането на решения, живот без насилие и съобразено с децата правосъдие, както и правата на децата в дигиталната среда.

Повече информация за събитието може да намерите на сайта на Председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

 

Източник: Съвет на Европа