Конференция за бъдещето на Европа – заключително събитие в Страсбург

Публикувано:
11:26ч / 09.05.2022г
Брой прочитания:
137
Брой коментари:
0
Докладът за крайния резултат от Конференцията ще бъде представен на председателите на институциите на ЕС по време на заключителното събитие на 9 май в Страсбург.

В Деня на Европа тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет ще представят на председателите на институциите на ЕС окончателния доклад от Конференцията. По време на събитието председателят Роберта Мецола, председателят Урсула фон дер Лайен и президентът Еманюел Макрон ще произнесат своите речи, наред с речите на гражданите от националните и европейските панели и на съпредседателите на Конференцията. Планирани са и музикални изпълнения на Danse l’Europe и младежкия оркестър DEMOS.

Освен 449-те членове на пленарната сесия, сред които 108 граждани, на събитието ще бъдат поканени 120 членове на гражданските панели и 200 местни ученици и студенти по програма „Еразъм“.

Министри по европейските въпроси и други високопоставени гости също ще участват в церемонията.

Програмата на събитието може да свалите от тук.

Кога: Понеделник, 9 май, 13:00 – 15:00 ч. (българско време)

Къде: Европейският парламент в Страсбург


Пресконференция

След събитието редседателят Роберта Мецола, председателят Урсула фон дер Лайен и президентът Еманюел Макрон ще проведат съвместна пресконференция в залата за пресконференции „Дафне Каруана Галиция“ на Парламента. Можете да я проследите на живо тук.
Очакван начален час: 15 ч. (българско време)

Аудио-визуално отразяване

Заключителната проява на Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде излъчена на живо по EbS + от 13:00 ч. (българско време).
Проявата ще бъде излъчвана също така по интернет в мултимедийния център на Парламента и на страницата на Парламента във Facebook, в YouТube и в Twitter.
Аудиовизуални материали и снимки ще бъдат достъпни за изтегляне в мултимедийния център малко след началото на събитието.


Контекст

На последното си заседание, което се проведе от 29 до 30 април в Европейския парламент в Страсбург, пленарната сесия на Конференцията постигна консенсус по окончателните си проектопредложения. 49-те предложения, определени в 9 теми, включват повече от 300 конкретни мерки. Те са основани на препоръки от европейските граждански панелинационалните панели и събития и идеите записани в многоезичната цифрова платформа както и дискусиите в пленарната зала на Конференцията и в работните групи.

Следващи стъпки

Трите институции ще проучат как да предприемат ефективни последващи действия по този доклад, всяка в рамките на своите компетенции.

Допълнителна информация
 Служба на ЕП за парламентарни изследвания – Конференцията за бъдещето на Европа (20.01.2022)
Процеса на Конференцията
График на Конференцията