Концерт и лятно кино в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей

Публикувано:
17:04ч / 17.05.2024г
Брой прочитания:
114
Брой коментари:
0

На 18 май (събота) от 18.00 до 22.00 ч. Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В късните часове на деня посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната, да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати и да съхранят спомена от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в специално обособен за целта кът.

За всички гости, избрали да посетят НВИМ, Представителният оркестър на Националната гвардейска част ще изнесе концерт от 19.00 часа с популярни произведения от богатия си репертоар.

В традиционното ни предложение за лятно кино под звездите от 21.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Врагове“ (2017) на режисьора Светослав Овчаров с участието на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и др. Той разказва за събития от пролетта на 1913 г. по време на Балканската война, когато турски и български войници от врагове стават съюзници. При неблагоприятни метеорологични условия прожекцията ще се осъществи на закрито, в киносалона на Музея.

В Нощта на музеите участват с отворени врати и специални програми и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

ПРОГРАМА

18.00 – 22.00 ч. – Вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция

19.00 – 20.00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Националната гвардейска част

21.00 – Лятно кино: „Врагове“ на режисьора Светослав Овчаров с участието на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и др.