Концерт на Академичен хор „Св.Параскева“

Публикувано:
10:15ч / 24.06.2017г
Брой прочитания:
513
Брой коментари:
0

В първия ден на лятото Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия изнесе в Централния дом на архитекта своя традиционен концерт, с който отбеляза края на сезона. В програмата бяха включени 16 любими песни от репертоара на хора. Сред тях са „Хайде бре, Яно“ от Петко Стайнов, „Ерген деда“ от Петър Льондев, „Бре Петрунко“, както и популярните „You Raise Me Up“ и „Heal The World“.

Беше изпълнена и „Пролетна песен“ на композитора Ангел Добрев, който присъстваше в залата. Той е солист в оркестъра за народна музика на БНР – свири на гъдулка и е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководи учебния фолклорен оркестър на специалност „Музика“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика. Хорът поддържа творчески връзки със съвременни композитори от България и чужбина и това обогатява репертоара му.

Вече над 5 години към хора има хорова школа, в която се подготвят бъдещи хористи. Участниците в школата обаче редовно и се включват в концертите на хора. Така стана и сега – с много настроение те изпяха три песни.

Сред публиката бяха приятели и бивши хористи, някои от които дойдоха с бебетата си. На други предстои да станат родители.

Академичен хор „Св. Параскева“ при НХА е общност от хора, обединени от музиката, а такава общност е много устойчива и креативна.

Заслужени аплодисменти за всички хористи и поздравления за диригента на хора д-р Галина Луканова – председател на Българския хоров съюз, за вокалния педагог мецосопраното Галя Павлова, и за ръководителя на хоровата школа Марио Йоцов, който, освен певец, е пианист и композитор! Успех през следващия сезон!

Гергина Дворецка

Още снимки от концерта може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu