Концертът на Христо Паскалев-Паскал „Балканите в сърцето ми“ в Момчилград

Публикувано:
13:09ч / 30.07.2023г
Брой прочитания:
181
Брой коментари:
0

На 25 юли в градския парк „Нури Адалъ“ в Момчилград прозвучаха песни от балканските страни. Концертът на Христо Паскалев-Паскал „Балканите в сърцето ми“ бе кулминацията на Вечерта на толерантността в града и зарадва сърцата на стотици момчилградчани. Музикалната проява бе в рамките на XIV традиционна международна среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“, а неин медиен партньор бе онлайн изданието „Дипломатически спектър“ – http://diplomaticspectrum.com.

Сред официалните гости на Вечерта на толерантността бяха: Н. Пр. г-жа Доника Ходжа, извънреден и пълномощен посланик на Република Албания в Република България, Н. Пр. г-жа Агнеза Руси Поповска, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония, генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю, областният лидер на ДПС г-н Ресми Мурад, председателят на Сдружението на момчилградчани в гр. Бурса, Турция, г-жа Местание Ефе и други. Поздравителен адрес до участниците в срещата изпрати посланикът на Република Гърция Н. Пр. г-н Алексиос Либеропулос.

Говори кметът г-жа Илкнур Кязим. Снимка: Община Момчилград

Събитието бе открито от кмета на Община Момчилград г-жа Илкнур Кязим, която, в приветственото си слово подчерта: „Балканите са място, където хората от различни религии и етноси живеят в мир и разбирателство. Ние сме тези, които трябва да съхраним и предадем на бъдещото поколение това неоценимо богатство – мирът. Да ги научим да пазят ценностите и добродетелите, които сме научили от нашите деди“ И допълни: „С Вечерта на толерантността Момчилград изпраща послание за мир, разбирателство и толерантност на Балканите.“ Поздравления към момчилградчани отправиха и присъстващите на събитието посланици.

Група „Румели“

Вечерта на толерантността започна с изпълнения на група „Румели“ от турския град Текирдаг. След тях фолклорна формация от сръбската община Бабущница представи автентични танци. Тя бе в Момчилград благодарение на Н. Пр. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в Република България.

Фолклорна формация от сръбската община Бабущница

Същевременно, на една от алеите в парка, можеше да се разгледат две изложби с фотоси, представящи Албания и Република Северна Македония като туристически дестинации, а Република Турция имаше щанд, на който се извършваха демонстрации на ръчно щамповане върху текстил. Всичко това бе реализирано със съдействието на посолствата на тези страни у нас. Но…

За да живеем заедно на Балканите и в Европа, значи и да пеем заедно и техните шлагери!

Христо Паскалев-Паскал

Концертът на Христо Паскалев-Паскал започна с песента „Бащина земя“, като той сподели с публиката, че човек, където и да отиде по света, винаги се завръща в родния край, така както и тази вечер са го направили момчилградчани за XIV традиционна международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми“. След това той изпълни едни от най-популярните мелодични песни от балканските страни, които бяха възторжено посрещнати от жителите и гостите на града. Емоционалният връх на концерта бе песента „България“. Преди да я изпее, Паскал произнесе част от стиховете й, написани от поета Лозан Такев:„Не съм избирал място за Родина, / роден съм тук и тука ще умра, / България е мойта бюлетина / и нея искам аз да избера!“.

За това последно изпълнение, заедно с артиста, на сцената излязоха и децата от Общинския детски комплекс, с ръководител г-жа Детелина Рътова, и дамите от танцов състав „Ахрида“, с ръководител г-жа Марияна Тихова, които взеха участие в хореографията. Концертът завърши с много усмивски, цветя и бурни аплодисменти!

Вечерта на толерантността в Момчилград доказа, че на Балканите, всички заедно, можем да сътворим добри и прекрасни неща! 

Повече снимки може да видите в публикацията на онлайн изданието „Дипломатически спектър“.

XIV традиционна международна среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“ продължи до 29 юли. През цялата седмица Община Момчилград предлагаше на своите граждани и гости богата и разнообразна културна програма. Срещата беще открита с концерт на популярната българска певица Тони Димитрова на 24 юли, а за финалната вечер гостуваха турската мегазвезда Ханде Йенер и диджей Чагън Кулачоглу.

Източник: "Дипломатически спектър"