В Националната библиотека вече има и марокански кът

Публикувано:
13:52ч / 01.08.2023г
Брой прочитания:
277
Брой коментари:
2

На снимката отляво надясно: зам.-директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ д-р Ваня Аврамова, вицепремиерът Мария Габриел, Н. Пр. Закиа Ел Мидауи пред новооткрития мароканския кът.

В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на 31 юли беше открит марокански кът. Събитието се състоя паралелно с честването на националния празник на страната – Денят на Трона, 30 юли. Това е датата, на която преди 24 години се възкачи на престола кралят на Мароко Мохамед VI. Сред гостите, които традиционно кани на своите приеми Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралството у нас, имаше посланици, дипломати, представители на културните среди. Присъстваше и вицепремиерът на България и министър на външните работи Мария Габриел.

С встъпителни думи към присъстващите се обърна зам.-директорката на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова, която изтъкна значението на контактите с Националната библиотека в Рабат. След това думата беше дадена на Н. Пр. Закиа Ел Мидауи.

Говори Н. Пр. Закиа Ел Мидауи

В словото си тя подчерта символичното значение на откриването на Марокански кът на книгата по време на честването на празника на Трона:

„Библиотеката е сърцето на всяко общество, място, където знанието, културата и историята оживяват. Това е място, където се срещат любопитни умове, където се споделят идеи и се разсейват граници. Днес, създавайки този „Марокански кът на книгата“, ние правим още една стъпка към взаимното обогатяване на нашите две страни.

Този „Марокански кът“ е много повече от пространство, посветено на мароканската култура. Той олицетворява желанието за укрепване на връзките на приятелство и сътрудничество между Мароко и България. Той е плод на тясно сътрудничество между нашите две страни, свидетелстващо за общата ни ангажираност за насърчаване на междукултурния диалог.

Мароканският кът,  имащ за цел да бъде място за интелектуален обмен и споделяне, ще предложи на посетители, изследователи и български студенти възможността да открият много аспекти на мароканската култура.  Ще бъдат представени литературата, изкуството, музиката, гастрономията и традициите.  От класически произведения до съвременни текстове, от традиционни приказки до поетични творби, от исторически книги до политически или философски трудове, този кът се стреми да се превърне в отворена врата към мароканското общество в цялото му многообразие и в покана към българската публика да се потопи в мароканската култура чрез различните й проявления.“

Говори вицепремиерът Мария Габриел

Много емоционално произнесе на френски вицепремиерът Мария Габриел. Тя приветства откриването Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на марокански кът, в който ще се съхраняват книги на арабски и на френски език, дарени от Националната библиотека в Рабат. Тя благодари на двете културни институции за възможностите, които дават на читателите да опознават взаимно литературите и културите си.

На снимката отляво надясно: д-р Ваня Аврамова, вицепремиерът Мария Габриел, Н. Пр. Закиа Ел Мидауи показват част от книгите в мароканския кът.

Кралство Мароко е 22-ата държава, която открива свой литературин кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Специално за случая от фонда на Библиотека бяха временно извадени и изложени във витрини ценни марокански книги, които след това отново ще бъдат прибрани на съхранение.

Вицепремиерът Мария Габриел и Н. Пр. Закиа Ел Мидауи разглеждат витрината с ценните марокански книги.

На следващите снимки са показани някои от тях:

Ценен препис на Свещения Коран от XIV век. Специални цветни знаци и графеми обозначават във вокализирания текст седем от каноничните рецитации (четения), както и 13 системи за преброяване на знаменията.

Ръкописът е ценен арабски кодекс, написан с магребско писмо през XV век. Съдържа анонимен коментар върху Увода в арабската граматика, съставен в стихотворна форма от Ибн ал-Фаххар (починал през 1353 г.)

Издание на Свещения коран с магребско писмо. Отпечатано по нареждане на краля на Мароко ал-Хасан II, Казабланка, 1967 г.

След откриването на литературния кът присъстващите бяха поканени от Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи да опитат вкусните марокански кулинарни специалиети, сред които се открояваха уникалните сладки и традиционният ментов чай.

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu