В Киншаса започнаха IX Игри на Франкофонията

Публикувано:
16:26ч / 28.07.2023г
Брой прочитания:
147
Брой коментари:
0

Младото поколение френскоговорящи артисти и спортисти си дават среща!

Киншаса, от 28 юли до 6 август

Днес започва най-голямото спортно и културно събитие на Франкофонията, посветено на младежта. Програмата включва срещи, състезания, открития, творчество, кипеж на таланти.

Администраторът на Международната организация на Франкофонията, г-жа Каролин Сентилер, ще представлява генералния секретар на Франкофонията на церемонията по откриването на 9-ите Игри на Франкофонията на 28 юли 2023 г. в Киншаса. Посланиците за спортната част на Игрите, Лилиан Тюрам и Сара Ханфу, както и артистите Дидие Авади, пионер на рапа в Африка, и Гозет Лубондо, изгряваща фигура във фотографията, ще се срещнат с младите състезатели.

В Игрите на франкофонията, единственото международно спортно и културно събитие на френски език, могат да участват всички държави и правителства от Международната организация на франкофонията (OIF).

За 9-ото издание, организирано в Киншаса от 28 юли до 6 август, млади таланти (18-35 години) от около 40 делегации, ще се състезават в 11 артистични дисциплини и 9 спортни състезания:

Песни, Приказки и разказване на истории, Дигитално творчество, Творчески танц, Хип-хоп (танц), Жонглиране с топка (фрийстайл), Литература (роман), Гигантски кукли, Живопис, Фотография, Скулптура / Инсталация

·Лека атлетика, лека атлетика за хора с увреждания, женски баскетбол, колоездене по шосе, мъжки футбол, джудо, африканска борба, свободна борба, тенис на маса, периферната анимация, включваща сценично, улично изкуство и др., Nzango – местна традиционна игра в Демократична република Конго, практикувана главно от жени за забавление: смесица от танци, пеене, гимнастика и хореография.

Игрите на франкофонията се разглеждат от националните делегации като възможност за изява и трамплин към международната сцена за техните спортисти и артисти. Те са не само престижно събитие за откриване на млади франкофонски таланти, но дават и възможност за придобиване на опит в международна конкурентна среда.

Следвайте младите таланти!

Церемониите по откриването и закриването, шествията на страните участнички, както и съпътстващата развлекателна програма ще бъдат достъпни за публиката. Селото на партньорите и Павилионът на Франкофонията ще приема артисти, спортисти и известни посланици на Игрите в продължение на 10 дни. В международен план 60 часа програма ще бъде излъчена по телевизията и цифровите медии, в социалните мрежи #jeuxdelafrancophonie #Francophonie #kinshasa2023. Вече е достъпно ново безплатно мобилно приложение „Jeux de la francophonie“, за да следите програмата на състезанията и резултатите на живо, докато на сайта www.jeux.francophonie.org Journal des Jeux ще съобщава всеки ден новините.

Следвайте Павилиона на Франкофония!

Международната организация на Франкофонията е организирала павилион, изцяло посветен на популяризирането на спорта, културите и франкофонската младеж. В програмата всеки ден, от 28 юли до 6 август, ще има артистични изпълнения и дебати по теми като включването на жените в спорта, университетския спорт, професионалната интеграция на младите хора в дигиталния свят, културата в Демократична република Конго и др. Може да се намери в канала на OIF в YouTube.

Може да прочетете информацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF