„Кристална лира“ за звезди на Музикалния театър

Публикувано:
14:57ч / 02.11.2023г
Брой прочитания:
475
Брой коментари:
0

Носителят на „Кристална лира“ Владимир Грудков в ролята на Фантома и Теменужка Трифонова, с номинация за същата награда в категорията „Млад изпълнител“, в ролята на Кристин във „Фантомът на операта“ от Андрю Лойд Уебър. Снимката е направена по време на представлението на откритата сцена в парка на Военната академия на 24 юни 2022 г.

За съжаление, не успяхме да присъстваме на раздаването на тазгодишните награди „Кристална лира“, което се състоя вечерта на 1 ноември т. г. на церемония в Националния музикален театър. Радваме се обаче, че Съюзът на българските музикални и танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“ са отличили няколко наши любимци, на чийто талант неведнъж сме се възхищавали.

На първо място, това е тенорът от Музикалния театър Владимир Грудков, който получи „Кристална лира“ в категория „Оперетно изкуство и мюзикъл“ за ролята му на Фантома в мюзикъла „Любовта никога не умира“. Грудков ни плени още с изпълнението си на главната роля във „Фантомът на операта“ (първата част на новата постановка). Макар и други талантливи вокалисти да пеят тази трудна партия в двата мюзикъла, за нас той си остава Фантомът на Оперетата!

В категорията „Балетно изкуство“ бе отличен любимият ни балет „Арабеск“ за премиерата на спектакъла „Триптих“ (2022), която също бе осъществена на сцената на Музикалния театър. Хореографи: Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов, сценография и костюми Адрияна Найденова. Фрагменти от него бяха показани с голям успех по време на Гала вечерта на „Арабеск“ на Софийския фестивал на музикалния театър през лятото на м. г., за която писахме на сайта ни.

Момент от „INFINITY“, първата част на „Триптих“ с хореограф: Ангелина Гаврилова. Снимката е направена по време на Гала вечерта на „Арабеск“ на откритата сцена в парка на Военната академия на 3 юли 2022 г.

Чест прави на организаторите на конкурса, че почетоха със специална „Кристална лира“ една друга звезда на Музикалния театър, която изгасна без време – оперетната прима Катерина Тупарева.

Катерина Тупарова – Княгиня Божена и Александър Мутафчийски – Княз Популеску в оперетата „Графиня Марица“ на Имре Калман. Снимката ни е предоставена от Александър Мутафчийски

Посмъртно бе отличен и друг наш приятел – звукорежисьорът Христофор Стоянов, който беше и много добър музикант и педагог.

Христофор Стоянов свири в резиденцията на посланика на Финландия, 7 юли 2020 г.

На церемонията в Деня на народните будители Музикалният театър получи и специалната награда на Северномакедонските уметници, заедно с диригентката Вилиана Вълчева.

Разбира се, не бива да се мисли, че домакините на тържеството са обрали всичките отличия. Наградата в категория „Музикален фолклор“ бе за академичен фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (Пловдив) за премиерния концерт-спектакъл, състоял се на 26 юли 2023 г. на сцената на Античния театър в Пловдив. В категория „Педагог“ бе отличена Русалина Мочукова – оперна певица на Държавната опера в Стара Загора, логопед-музикотерапевт – за изключителния принос на проекта й „Ние сме музиканти“, реализиран съвместно с Държавна опера – Стара Загора през сезон 2022 / 2023 г., за приобщаване на деца и младежи със специални образователни потребности към музикалното изкуство. 

Наградата за „Постановъчен екип“ отиде при Държавната опера при Театрално-музикален продуцентски център във Варна – за премиерата на операта „Хитрата лисичка“ (2023) в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“, заедно с Volkstheater в Рощок (Германия), съвместен проект с фестивала „Варненско лято“.

Кои бяха останалите отличени с „Кристална лира“ за 2023 г., може да видите тук.

Всички номинации за 2023 г. може да видите тук.

Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Поетичната лятна гала на балет „Арабеск“

Източник: www.evropaworld.eu