Култовият мюзикъл “Цигулар на покрива” се завръща в  Националния музикален театър

Публикувано:
10:34ч / 22.02.2024г
Брой прочитания:
216
Брой коментари:
0

Големият зрителски интерес качва отново на сцената бродуейския  шедьовър само на 24 и 25 февруари 2024 г.

“Цигулар на покрива” е разказ за общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този музикален разказ е едновременно смешен и тъжен, в него има и лудост дори – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.

 Христо Сарафов като Тевие          

Христо Сарафов ще бъде в  една от коронните си роли –   на млекария Тевие, а в образа на неговата сценична съпруга ще му партнира  още едно добре познато име – Калина Ангелова. Млад, но звезден ще е съставът и на трите им „непокорни“ дъщери– Илона Иванова, Теменужка Трифонова и Християна Лоизу, както и на техните кандидат – женихи – Владимир Грудков, Денко Проданов и Георги – Маноел Димитров. На диригентския пулт ще бъде Юли Дамянов.

Калина Ангелова и Людмила Козарева

Режисьор на тази мащабна постановка е  Небойша Брадич (Сърбия). Сценография – на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия). Диригент-постановчик – Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореография -Анна Пампулова (гост).  Диригенти – Огнян Митонов и Людмил Горчев, асистент-режисьор – Александър Мутафчийски, координатор на проекта – Пеньо Пирозов.

 С участието и на  още изключителни солисти, както и хорът, балетът и оркестърът на Националния музикалния театър.

* * *

ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА

Мюзикъл в две действия

музика: Джери Бок

либрето: Джоузеф Стайн и Шелдън Харник,

превод: Валери Петров

 ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

  • Режисьор-постановчик – Небойша Брадич (гост)
  • Диригентпостановчик – Юли Дамянов
  • Сценография – Мирослав Табачки (гост)
  • Художник на костюмите – Исидора Молес
  • Хормайстор – Людмил Горчев
  • Хореограф – Анна Пампулова (гост)
  • Концертмайстор – Мария Кирова
  • Диригенти – Огнян Митонов, Людмил Горчев
  • Асистент-режисьор – Александър Мутафчийски
  • Координатор на проекта – Пеньо Пирозов

Обща снимка от спектакъла

За мюзикъла:

„Какво е “Цигулар на покрива”?

– Шагал?

– Не. Цигуларят на покрива е евреин, който е

винаги по-близо до небето, отколкото самият покрив.”

Заглавието на мюзикъла „Цигулар на покрива“, покорил сърцата на милиони зрители по целия свят, е избрано в чест на знаменитата картина на Шагал изобразяваща цигулар стъпил върху покрив на къща.

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов вместо да слушат дълга – повече от 50 години след премиерата си – трогва хората от различни националности и религии. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. А в моментите на най-големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след  друга.

За триумфа на мюзикъла важна роля изиграва и уникалната хореография на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история” ), в която се преплитат еврейски традиционни танци и украински гопак.

В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок – Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на  „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постаяновката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. През 1965 година мюзикълът спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно „Цигулар на покрива“ е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Мюзикълът “Цигулар на покрива” не е загубил своята популярност и до днес. Признат за класика в жанра, той продължава да се играе на много професионални и любителски сцени по цял свят. Редовно се възобновява на Лондонския Уест Енд и в музикалните театри на Бродуей. Любопитно е, че по него всяка година се правят около 500 любителски постановки само в Съединените щати.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”. Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” (LChaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година.

Източник: Музикален театър