„La Dolce Vita“ в София 2019

Публикувано:
16:19ч / 07.10.2019г
Брой прочитания:
332
Брой коментари:
0

Едно събитие от миналата седмица припомни за качествата на италианските храни и напитки. XI издание на „Food and Wine Event – La Dolce Vita“ се проведе в престижния Гранд Хотел София на 1 октомври 2019. Организатор беше Агенция ИЧЕ, която работи за насърчаване на търговията и интернационализацията на италианските фирми. Включиха се 18 италиански участници, които представиха вина, зехтин, сирена, колбаси, макаронени изделия, рибни продукти, сосове и консерви, кафе, подправки, сладкиши и още много други продукти от различни области на страната: Венето, Сардиня, Пиемонт, Молизе, Пулия, Сицилия, Емилия-Романя, Тоскана, Лацио и Кампания.

Събитието беше открито от директора на софийския офис на ИЧЕ Алесандра Капобианко и бе посетено лично от посланика на Италия у нас, Н.Пр. Стефано Балди, който разговаря с производителите, дошли в София, за да се свържат с български партньори.

Проявата беше предназначена за вносители и дистрибутори на храни и напитки, за големите търговски вериги, винени изби, хотели, ресторанти и фирми за кетъринг, медии и специализиран печат.

DSC01860DSC01875Имах удоволствието да разгледам изложението заедно с Дора Цветкова от Агенция ИЧЕ и Анна-Мария Власева, художествен оформител на брошурата и другите рекламни материали за „Food and Wine Event – La Dolce Vita“ (на снимката вдясно). Бяхме заинтригувани от морските деликатеси на „Blue Marlin“ от Сардиния, сред които имаше  оригинални продукти като ботарга (сушен хайвер) от кефал и риба тон, пулпа от морски таралеж и мастило от сепия, което е чудесен овкусител за макарони. Опитахме вината на Feudo Disisa от Сицилия. На щанда на фирмата мениджърът Сал Романо любезно поясняваше какви са качествата на всяко от вината, като разказваше историята му. „Името на марката Disiza идва от арабската дума „aziz“, която означава „великолепен“  – пояснява рекламната дипляна на английски език, предназначена за чуждестранните клиенти.

Впрочем, повечето от изложителите представяха вина: Alessandra Socita Agricola, Bosio Family Estates, Cantina Formigine Pedemontana, Donelli Vini, Firriato, IMA и др.

Погледа привличаха сирената на Brazzale от област Венето, сладкарските изделия на Stemar Dolciaria от област Лацио, щандовете за пакетирано кафе на Coffee Company, Caffe Cavaliere, Camargo.

По информация на Агенция ИЧЕ в София през 2018 г. „Италия изнася за България хранителни продукти на стойност 127 милиона евро (+8,4%), а износът на италиански напитки достига 42,1 милиона евро (+97% в сравнение с 2017 г.). България е малък, но обещаващ пазар, като се има предвид трендът на растеж на италианския експорт на хранителни и земеделски продукти за страната ни, който от 2010 г. насам се е удвоил. Българският потребител винаги е показвал забележителна възприемчивост към характерните за италианската кухня специалитети и съставки. Броят на италианските ресторанти у нас продължава да се увеличава, а италианските продукти все по-често присъстват в големите вериги супермаркети и тяхното потребление нараства. Въпреки че, италианските продукти са добре позиционирани на българския пазар, все още има място за навлизане на нови продукти и марки.“

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: Агенция ИЧЕ