София има вече своя Камерен фестивал

Публикувано:
11:04ч / 08.10.2019г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

За първи път през тази есен в София ще се проведе международният музикален фестивал „КАМЕРАЛИЯ“, финансиран по програма „Култура“ на Столична община. Той се осъществява в партньорство с посолството на Аржентина, Института Сервантес, Полския институт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийска градска художествена галерия.

В две ключови локации на София – Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийска градска художествена галерия – меломаните ще могат да се насладят на три изключителни концерта на 10, 19 и 27 октомври 2019, представящи оригинална палитра от стилове и нова концепция за камерната музика. Тя се базира на представянето на музиканти от различни държави, събрани от една обща страст – съвместното правене и изживяване на музиката, в нейните различни жанрове: танго, фламенко, джаз, етно музика и не на последно място, класическа музика, която е в основата на формирането на гостуващите артисти.

На фестивала ще се състои дебютът в София на ансамбъла „5/4 Tango“, който преди месец изправи на крака публиката на „Аполония“ в Созопол. Този нов квинтет, специализиран в изпълнението на музиката на Астор Пиацола, е създаден от световноизвестния български пианист Людмил Ангелов и със специалното участие на изключителния аржентински бандонеонист Матиас Гонсалес, както и на известните музиканти Йован Богосавлевич (цигулка), Цветан Недялков (китара) и Маргарита Калчева (контрабас). Концертът им ще открие първото издание на музикалния фестивал “Камералия” на 10 октомври 2019, четвъртък, от 19:30 ч. в Аулата на Софийски университет „Св. Кл. Оридски“, като програмата му включва „Четирите годишни времена от Буенос Айрес“ и други любими танга от аржентинския композитор Астор Пиацола.

На втория концерт от фестивала публиката ще има възможност да се наслади на своеобразна комбинация на фламенко с класически музикални инструменти – пиано и цигулка – в една оригинална концепция на Росарио Монтоя – пиано, Самуел Кортес – цигулка и Мануел Сарсана – вокал, която е в основата на техния последен албум “Pasión por ti”, представен с огромен успех наскоро в Мадрид.

Закриването на фестивала ще бъде с джазов концерт на световноизвестния струнен квартет АТОМ от Полша, който е единствен по рода си в света струнен квартет, свирещ ексклузивно джаз.

Подробности за фестивалната програма може да научите от страницата на събитието:
http://www.cameralia.com.

Повече за организаторите:

Фестивалът се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение фестивала „Пиано Екстраваганца“. Освен артистичен директор на фестивала „КАМЕРАЛИЯ“, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието.

Източник: Посолство на Аржентина в България