Лиричното заклинание на поетесата Виктория Катранова „Сезам, затвори се!“

Публикувано:
17:39ч / 23.12.2017г
Брой прочитания:
534
Брой коментари:
0

Навръх Игнажден поетесата Виктория Катранова представи новата си стихосбирка „Сезам, затвори се!“ (изд. „Изида“). Това стана в народно читалище „Пенчо Славейков“, където Виктория работи от 9 г. и е представяла много съвременни български автори на така наречените „Вечери на Кръста“. Този път поетесата отново влезе в ролята си на водеща и накратко разказа за себе си, но за самата книга говориха други хора.

Висока оценка на сборника с лирика даде Благовеста Касабова, доайен на литературните критици у нас. В събитието участваха Светлана Янчева, издател на книгата, и Пламен Тотев, литературен критик и директор на издателска къща „Персей“. Той също сподели впечатленията си от новите стихове на поетесата, които са и ново доказателство за творческите й умения. Сред преобладаващата напоследък постмодерна поезия, в която римите и ритъмът са нещо непознато, Виктория Катранова се отличава със своя класически стих – отбеляза Пламен Тотев. Тя създава своите твобри, „както само тя умее“ – „Както само аз умея“ се нарича една от предишните стихосбирки на поетесата.

В нейния лиричен свят има силна любов, има болка от предателски удари, понесени с достойнство. Има и великодушно опрощение, подминаване с шега на този, който се е оказал недостоен да бъде обект на силно чевство. Съчетанието на любовна лирика с афористичност е типично за Виктория Катранова и с това тя наистина е неповторима.

С присъщата й артистичност поетесата прочете няколко стихотворения от книгата, с която казва „Сезам, затвори се!“ на лошите спомени. Всеки, до когото ще стигне тази стихосбирка, със сигурност ще получи частица от силата на авторката да надмогва болезнените преживявания и да продължава напред с мъдра усмивка.

Още снимки от премиерата на книгата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu