Маратон по четене на френски език

Публикувано:
14:25ч / 20.03.2016г
Брой прочитания:
1 175
Брой коментари:
0

Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа, структура на Международната организация на Франкофонията (CREFECO), организира маратон по четене на книгата „Завещанието на Бисмарк“ на Ин Коли Жан Бофан („Le testament de Bismarck“ de In Koli Jean BOFANE) в Литературен клуб „ПЕРОТО“ на 19 март от 11:00 до 16:00 часа. Маратонът протече по същото време и в Букурещ, във френската книжарница „Киралина“. Авторът е от Демократична Република Конго и спечели Наградата на петте континента за 2015 година. Книгата беше четена на френски език.

"Славееви гласове"
„Славееви гласове“
Чете Снежина Здравкова
Чете Снежина Здравкова

Преди да започне четенето, ученици от 17-то столично училище, обединени в музикална формация „Славееви гласове“ изпълниха две френски песни. Ръководител на формацията е преподавателката по музика Васка Аврамова, а за чудесното френско произношение на децата беше допринесла учителката Бойка Иванова, която също присъства на събитието. Самата тя баче, когато говори за успехите на учениците в усвояването на езика, не пропуска да отбележи и приноса на останалите си колеги, които го преподават в училището. Впрочем, то е единственото в столицата, където се изучава само френски като чужд език и то още от първи клас.

Маратона откри доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа. Тя прочете и първите страници от книгата. Последваха я д-р Павлина Рибарова, главен асистент в катедра „Романистика“ на Великотърновския университет, и Елена Динева от Софийския университет, преводачката Снежина Здравкова от посолството на Кралство Белгия…

За петте часа в софийския маратон по четене се включиха участници от 9 националности: България, Хаити, Франция, Кот д’Ивоар, Мароко, Украина, Бенин, Камерун, Колумбия и бяха прочетени 137 от общо 294-те страници на произведението.

Доц.д-р Рени Йотова и Соня Радкова
Доц.д-р Рени Йотова и Соня Радкова
Соня Радкова и Летисия Куаси
Соня Радкова и Летисия Куаси

За отличната организация на събитието основен принос имаше доц. д-р Рени Йотова, директор на CREFECO. Съдействаха й всеотдайно Соня Радкова, сътрудничка на Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа, и Летисия Куаси от Кот д’Ивоар – тя е новата доброволка на франкофонията, която в продължение на една година ще работи в CREFECO. Летисия също прочете откъс от книгата на Ин Коли Жан Бофан „Завещанието на Бисмарк“.
Маратонът по четене беше отразен на сайта на Франкофонията: www.20mars.francophonie.org, благодарение на онлайн телевизията за изкуство и културa ArtLive, която го засне и излъчи на живо на www.artlive.bg. Записът може да бъде видян там.

Още снимки от събитието има на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.