Кръгла маса за азербайджанския мултикултурализъм

Публикувано:
13:07ч / 20.03.2016г
Брой прочитания:
525
Брой коментари:
0

Кръгла маса за азербайджанския мултикултурализъм като начин на живот се проведе в Центъра за азербайджански език и култура при СУ „Св. Климент Охридски“. Тя беше организирана от г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра, с подкрепата на Посолството на Азербайджан в България и в нея участваха студенти от всички специалности, които се интересуват от Страната на огъня. IMG_8440Почетен гост беше посланичката на Азербайджан в България Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова. IMG_3462Присъстваха и други представители на посолството, както и проф. Александър Федотов,  директор на Центъра за източни езици и култури при Софийския университет.

Събитието се състоя три дни преди празника Новруз, който е много важен за азербайджанците, и затова на масата бяха поставени някои от символите на този празник – покълнали семена от пшеница, чиито тънки стебла са завързани с панделка като букет, и разбира се – типичните за празника сладкиши и сушени плодове. Така участниците успяха веднага да се потопят в атмосферата на азербайджанските традиции.

Откривайки кръглата маса, г-жа Шигаева-Митреска, която води курс по азербайджански мултикултурализъм в Софийския университет, разказа накратко за появата на самото понятие „мултикултурализъм“: то замества термините бикултурализъм и билингвизъм, които са се използвали в Канада, за да охарактеризират една особеност на страната – че тя се състои от френска и английска част. Впоследствие думата разширява значението си и вече обозначава съжителството на много и различни култури. Реално обаче в други части на света явлението е съществувало много преди да се появи терминът за него.

Във встъпителното си слово Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова постави акцент върху съвременността. Тя сподели безпокойството си, че в Европа в момента се издигат стени и добави: „Истината е, че всички се намираме на тази наша планета и трябва да се научим да живеем заедно!… Очакванията ми от европейските ни приятели са да бъдат пример за света чрез мотото на Европейския съюз „Единство в многообразието“.

Говорейки за стремежа на Азербайджан да води политика на равнопоставеност на всички нива, Н.Пр. г-жа Гурбанова припомни, че това е първата мюсюлманска страна, в която жените получават избирателни права. Равнопоставени са и представителите на различните етноси и религии. Множат се инициативите, свързани с популяризирането на това характерно за азербайджанците пълноценно съвместно съжителство: на всеки две години Азербайджан ще бъде домакин на международен форум за мултикултурализъм. Предстои да се изгради Музей на мултикултурализма, ще бъде издадена енциклопедия за мултикултурализма… Най-актуалното предстоящо събитие, на което също ще бъде обсъждана тази тема, е 7-ият Международен форум на ООН „Алианс на цивилизациите“, който ще се състои през април т.г. в Баку.

IMG_8448IMG_3467В разговора се включиха българи, които са пребивавали в Азербайджан или са взели участие в Бакинския международен хуманитарен форум през последните няколко години на кръглата маса на тема „Мултикултурализъм“:
Гергина Дворецка – председател на фондация „Европа и светът“, главен редактор на сайта www.evropaworld.eu ;
Кирил Ламбов – диригент и композитор;
Лариса Димитрова – преводач на президента Желю Желев, която разказа за доклада на доктор Желев на Бакинския международен хуманитарен форум;
Трифон Трифонов – бивш военен аташе на България в Азербайджан;
д-р Пламен Димитров – Българско геополитическо дружество;
Момчил Шопов и Жанет Николова – студенти, участвали в Лятното училище по мултикултурализъм в Азербайджан.

Накрая Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова подари на Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет два красиви национални костюма – мъжки и женски. Облечени в тях, на следващия ден Жанет и Момчил участваха в отбелязването на пролетния празник Новруз в Централния военен клуб.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu