Мартенски поздрав от Любов-Ерато

Публикувано:
12:23ч / 04.03.2022г
Брой прочитания:
477
Брой коментари:
0

За 1 март преводачката от гръцки Здравка Михайлова и една от най-активните авторки на сайта ни, която в момента работи в българското посолство в Атина, ми изпрати детска рисунка на оригинална мартеничка. Рисунката много ми хареса и веднага пожелах да я споделя с повече хора. Попитах Здравка дали родителите на детето биха се съгласили да я публикувам на сайта ни.

Не само получих съгласието на майката, но в допълнение на електронната ми поща дойдоха още рисунки на малката художничка Любов-Ерато Младенович, 10-годишна ученичка в българското неделно училище „Паисий Хилендарски“ в Атина. Включих някои от тях към настоящата публикация, защото открих у младата им авторка силен интерес към българската история и традиции.

Двете й рисунки на тема Левски са спечелили награда на конкурса между български училикща в Гърция и на други места по повод честването годишнината от обесването му.

На снимката вдясно Любов-Ерато е пред паметната плоча на Апостола, която краси фасадата на българското консулство в Атина. Здравка Михайлова пояснява: „Тържеството на 19-ти февруари се състоя пред тази плоча. Поднесе беше венец пред барелефа на Левски и бяха обявени резултатите от конкурса между училищата.“

Информация за събитието може да прочетете на сайта на посолството: https://www.mfa.bg/embassies/greece/news/32948

Ето какво научих още за Любов-Ерато: родена е на 19 април 2011 г. Тази година е в пети клас. Учи пет езика-български, гръцки,английски, италиански и немски.

Писателят Емануил Попдимитров й е прадядо. Миналата седмица е направила напредставяне на българския писател в гръцкото училище.

Разбрах също, че редовно участва в художествени конкурси и сигурно ще имаме повод отново да ви разкажем за нея след поредната й награда. Засега споделяме нейният мартенски поздрав с оригиналната мартеничка, както и букет от нейни свежи рисунки, предвестници за предстоящия пролетен цъфтеж на един млад талант!

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu