„Ваканция и СПА“ 2022

Публикувано:
15:12ч / 02.03.2022г
Брой прочитания:
243
Брой коментари:
0
Готвехме се за Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ 2022 в Интер Експо Център като за събитие, което ще вдъхне надежда за една парализирана сфера от живота ни през последните две години – туризмът, а в деня на откриването му на 24 февруари осъмнахме със смразяващата новина за атакуването на Украйна от Русия. Естествено, на официалната церемония, с която беше дадено началото на изложението, първите думи на всеки от говорещите беше за тази война.
Преди да започне церемонията министърът на туризма Христо Проданов отговаряше на журналистически въпроси, свързани с актуалната ситуация.
Естествено е сега в умовете на всички ни да е ставащото в Украйна, но като журналист, отразяващ редовно Ваканция Спа Експо, представям накратко впечатленията си от тазгодишното му издание. То продължи два дни. Подробна информация за протичането му и съпътстващите го събития ще получите на неговата Фейсбук страница. Със съпруга ми, журналиста Владимир Дворецки, го оценихме като хора, обичащи пътуванията и които често са черпели идеи за пътешествия именно на това изложение.
По обясними причини, заради продължаващата пандемия и напрегнатата международна обстановка, и изложителите, и посетителите не бяха много. Чуждестранните участници се брояха на пръсти. Имаше щандове на гръцки туристически фирми, щанд за екскурзии до Индия.

Най-атрактивно беше кътчето на Монголия – и през двата дни се застоявахме най-дълго там, дори поиграхме шах със старинни красиво изработени фигурки. Друга атракция беше дегустацията на водка „Чингис хан“ – пивка, с леко сладникав вкус.

За пореден път Българо-финландското дружество за приятелство разполагаше със свой щанд, на който се раздаваха брошури за Финландия, осигурени от посолството на страната у нас, и да се закупят книги от финландски автори, преведени на български, както и монографии за българо-финландските отношения.

Щандовете на българските общини също привлякоха вниманието ни. Независимо от финансовите затруднения през последните две години, повечето от тях бяха отделили средства за информационни материали, популяризиращи техния край като туристическа дестинация. Ние вече си набелязахме едно от местата, които при първа възможност ще посетим – Ардино, където през август ще се проведе фестивалът на чистите храни от Родопите. Като илюстрация какво очаква посетителите на фестивала на щанда предлагаха чудесен кашкавал, който опитахме с удоволствие.

Независимо, че тазгодишното изложение беше разположено само в две зали, които, за разлика от предишни години, не гъмжаха от народ, край щандовете постоянно се провеждаха делови срещи и разговори с посетители. Дискусиите по различни теми, свързани с туристическия бранш, преминаваха при голям интерес. Вляво може да видите пълната програма на презентациите.

Възприехме това събитие като глътка свежест сред потока от тревожни новини. Дано мирът настъпи скоро! Дано отново мислите на хората да са заети с планове къде да прекарат отпуската си, а не с тревогата какво предстои да се случва в Европа и света!

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата на сайта ни:

Българо-финландското дружество за приятелство на туристическото изложение 2022 г.

„Ваканция и СПА“ 2020

„Ваканция и СПА“ 2018

Идеи за пътувания наблизо и далече

Източник: www.evropaworld.eu