Матера, Европейска столица на културата за 2019 г.

Публикувано:
15:01ч / 22.01.2019г
Брой прочитания:
247
Брой коментари:
0

Официално Европа вече има и своя втора столица на културата за 2019 г. освен Пловдив. Това е италинският град Матера. Много стилно и оригинално беше откриването в Матера на 19 януари. То можеше да бъде проследено в интернет.

Програмата беше разделена на 5 тематични акцента и започна от сутринта с „Отворени звуци“, където участваха духови оркестри от Италия и други европейски страни, а Пловдив се представи с „Марица брас бенд“. На обед беше втората част, „Отворен град“ – всички музиканти можеха да влязат в къщите на Матера и да се порадват на местното гостоприемство.

В късния следобед „Отворени светлини“ съвпадаше със здрачаването над града, когато постепенно се палят светлини и това ставаше на фона на красива хорова музика. Беше включена и творбата „Мълчание“ на Джон Кейдж, в която се запазва тишина за 4,33 мин. Тя даде възможност на зрителите да усетят красотата на настъпвашия залез. После в мрака край осветената катедрала прелетя ангел – ефирно акробатично изпълнение на фона на старинната сграда.

IMG_0233IMG_0251Кулминацията на тържествата беше вечерта със спектакъла „Отворено шоу“ на площан „Сан Пиетро Кавеозо“. В него участва и нашата певица Валя Балканска, която изпълни „Излел е Дельо хайдутин“. Водещият, популярният италиански актьор Джижи Пройети, обясни, че тази песен лети в звездните пространства на борда на космическата сонда „Вояджър І“ и отново напомни, че и Пловдив е Европейска столица на културата 2019. В програмата се включи и певицата Скин, но акцентът беше върху италианската култура. Водещият говореше с чувство за хумор за разнообразието на италианската кухня, замногобройните диалекти в Италия, за италианската поезия, като специално се спря на поета Роко Скотеларо (1923-1953 г.), роден в регион Базиликата, в който се намира и Матера – град, възпят от поета. Забавен момент беше изпълнението на първия куплет от най-популярнарната италианска песен „Volare“ на испански, немски и френски. В спектакъла се включиха огромни прозрачни коне, управлявани от кукловоди, и призрачни барабанчици. Впечатляващ спектакъл, направен с въображение! Единственото официално изказване беше на президента на Италия, Серджо Матарела (на снимката вдясно), който в края на шоуто поздрави жителите на Матера и нарече града символ на европейския Юг, защото се стреми да преодолее своята изостаналост от останалите части на континента. Той  подчерта, че през 2019 г. градът ще бъде лицето на Европа и ще покаже силата на културата на нашия континент. Италианският президент също не пропусна да каже, че Пловдив е другата Европейска столица на културата за 2019 г. Присъстваше и еврокомисарят Тибор Наврачич, но той не се изказа, както и никой друг от другите официални гости.

Последната част от програмата от откриването беше под наслов „Отворено бъдеще“. В нея по улиците на града отново се появиха призрачните коне, но действието се пренесе край осветената камбана, край която, на фона на запалени факли, звучаха барабани, като в един момент барабанистите бяха издигнати във въздуха, а акробати – също във въздуха – изпълниха сложни фигури.

IMG_0105IMG_0148Иска ми се да се върна към първата част от официалното откриване на италианския град Матера като Европейска столица на културата 2019 г. Както вече споменах, програмата беше озаглавена „Отворени звуци“. В нея се включиха 14 духови оркестъра – 7 италиански оркестъра от регион Базиликата и 7 чуждестранни – от градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Специално внимание още в началото беше отделено на Пловдив, беше подчертано, че той паралелно с италианския град е културна столица през тази година. Водещите представиха пловдивската група „Марица брас бенд“, нарекоха Пловдив, „братски град“ и „българската Флоренция“, изобщо, показаха уважението към представителите на България. Само че нашата група се оказа някак в дисонанс с останалите участници, защото, както вече споменах, това бяха традиционни духови оркестри, музикантите им бяха в еднакви униформи. Нашите се бяха облекли с кой каквото си носи на улицата. Подборът на парчето, което изпълниха, също беше малко странен – „Monkey Man“, а останалите изпълнения бяха от репертоара на духовите оркестри. Всеки сам може да прецени как се вписа нашата представителна група сред останалите. На снимката вляво е духовият оркестър от италианския град Опидо Лукано, а вляво – нашите хора. Мисълта ми е, че не е зле да се съобразяваме доколко хармонично ще се вписват нашите участия в замисъла на партньорите от Матера при бъдещи съвместни проекти. Защото, който не се вписва достатъчно, камерите просто ще го показват по-рядко, както се случи с пловдивската група. А явно първоначалната идея на домакините беше на българските представители да се отдели особено внимание.  

Снимките към тази публикация не са качествени, защото проследихме събитието пред компютъра, но те дават някаква представа за обстановката.

Ще продължаваме да следим интерес културните събития в Пловди и Матера.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от откриването може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук тук и тук.

Източник: www.evropaworld.eu