Среща на Евроклуба по повод началото на Румънското председателство на ЕС

Публикувано:
12:51ч / 21.01.2019г
Брой прочитания:
449
Брой коментари:
0

На 17 януари  Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата бе домакин на традиционната среща на Евроклуба, посветена на постиженията на Австрийското председателство на Съвета на ЕС и поемане му от Румъния. Сред официалните гости на събитието бяха Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България, Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния в България, и Таня Чунтова, ПР-експерт в Бюрото на Европейския парламент в България. В срещата участваха дипломати,  представители на бизнеса, неправителствени организации и медии.

При откриването на събитието  Цветан Симеонов, председател на БТПП, отбеляза, че срещите на Евроклуба за пореден път привличат голям брой участници и обсъждане на все по-интересни и значими теми от европейския дневен ред.

Модератор на срещата бе председателят на Евроклуба, проф. Ингрид Шикова, която подчерта постигнатото от Австийското председателство през изминалите шест месеца, както и положителните очаквания към съседна Румъния, с която България е започнала дипломатическите си отношения преди 140 години.

Н. Пр. Андреа Вике представи постигнатите резултати по време Австрийското председателство на Съвета на ЕС, като акцентира на: провеждането на форуми, посветени на климатичните промени, антисеминитизма и европейско-африканските отношения, подписването на споразумение по FRONTEX и продължаване на темата за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

Срещата продължи с презентация на Н.Пр. Йон Гъля, който запозна участниците с приоритетите на Румънското председателство, а именно:

  • гарантиране на сближаването и кохезията в Европа, за да се постигнат устойчиви и равни възможности за развитие за всички граждани и държави-членки,
  • консолидиране на една по-безопасна Европа чрез засилено сближаване между държавите-членки на ЕС за справяне с новите предизвикателства пред сигурността,
  • укрепване на глобалната роля на ЕС чрез насърчаване на политиката на разширяване, политиката на съседство, по-нататъшното прилагане на Глобалната стратегия.

Таня Чунтова, представи  независима платформа, представяща изборите за Европейски парламент и как може да ангажираме повече хора да гласуват. Презентацията включваше и информация относно значението на изборите за европейската икономика и МСП.

BCCI-club2-01.2019БТПП поддържа виждането, че законодателството на ЕС има голямо въздействие върху правилата за търговия в Единния пазар, данъчната среда, достъпа за финансиране и множество други въпроси, които пряко касаят бизнес средата у нас. Затова Палатата насърчава представителите на българския бизнес да бъдат активни по време на изборите за Европейски парламент 2019.  поддържа виждането, че законодателството на ЕС има голямо въздействие върху правилата за търговия в Единния пазар, данъчната среда, достъпа за финансиране и множество други въпроси, които пряко касаят бизнес средата у нас. Затова Палатата насърчава представителите на българския бизнес да бъдат активни по време на изборите за Европейски парламент 2019.

Снимката вляво е от публикация на БТПП.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: БТПП