„Мъжът от третия ден“ – азербайджанският филм на София Менар 2019

Публикувано:
11:42ч / 01.02.2019г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0
Сред впечатляващите филми на кинофестивала София Менар 2019 беше азербайджанският „Мъжът от третия ден“ (2017) на режисьора Бабак Ширинсифат. Фесивалът е за арабско и близкоизточно кино, но заслужават поздравления организаторите му Ангел Хаджийски и Здравко Григоров, които успяват да включат в него кинопродукции от все повече страни.
На 16 януари в Дома на киното в София беше официалната вечер на Азербайджан, отбелязана с прожекция на „Мъжът от третия ден“. Представи го лично Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на страната у нас.
 4130639631506779303_a-man-of-the-third-day_-still-vidadiВъв филма се разказва за излезлия на свобода Садик, който е прекарал в затвора 17 г. Голямото му желание е да се върне в родната област Келбаджар до региона Нагорни Карабах, където почиват неговите родители, но областта отдавна е под окупация. На третия ден от престоя си на свобода той намира спътник за рискованото пътуване – негов земляк, с когото случайно се е запознал във влака и после, пак случайно, го среща отново.
Пътуването им наистина е опасно, но зрителят може да се наслади на красивите пейзажи, сред които се развива действието. На моменти, сякаш изплували от планинските мъгли, се мяркат прочутите карабахски коне.
Във филма се появяват странни образи като от приказка – възрастен мъж, останал единствен жител на обезлюдено село и живеещ предимно сред гробовете на близките си, самотна жена, която отглежда пчели и им свири на цигулка. Тя е може би причината Садик да предпочете да остане в родния си край, въпреки опасностите, което това решение крие за него.
В „Мъжът от третия ден“ военният конфликт между Азербайджан и Армения е показан по-скоро косвено. Акценът във филма е върху любовта към родния край, която не може да се повлияе от драматични политически събития и исторически обрати.
 В главните роли:  Хикмет Рахимов, Камран Агабалаев, Ниджат Хабибов, Расим Джафаров
 Снимките с кадрите от филма в публикацията са от сайта на фестивала София Менар.
Още по темата на сайта ни:

Източник: www.evropaworld.eu