Азербайджанско участие в София Менар Филм Фест

Публикувано:
13:36ч / 24.01.2017г
Брой прочитания:
555
Брой коментари:
0

Деветият филмов фестивал София Менар, в който са включени филми от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, се провежда от 12 до 29 януари. За първи път в него са включени и два филма от Азербайджан.

Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова (вляво)
Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова (вляво)

„Много сме доволни, че това събитие е част от честването през тази година  на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България – каза в словото си при откриването на официалната вечер на страната в рамките на фестивала посланичката Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова.

Тя обърна внимание на факта, че през 2018 г. ще бъде отбелязана 120-годишнината на азербайджанската кинематография. Реално филмовата индустрия там съществува почти от самата поява на киното. „Малко след като братята Люмиер от Франция изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 г., френският предприемач, фотограф и оператор Александър Мишон, който участва активно в документирането на петролните находища в Баку, от 1879 г. започва да филмира изгледи от града. Първата ппрожекция на такъв филм е на 2 август 1898 г. и всяка година тази дата се отбелязва като Ден на азербайджанското кино.“ – каза Н.Пр. д-р Гурбаева.

Тя отбеляза ролята на братята Пироне за по-нататъшното развитие на азербайджанската филмовата индустрия. Един от техните шедьоври е комедията „Аршин мал алан“, заснет по оперетата на голямия азербайджански композитор Узеир Хаджибейов. Филмът има голям успех в Азербайджан и в чужбина.

Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова представи и двата азербайджански филма, включени в програмата на тазгодишния София Менар Филм Фест.

Кадър от "Червената градина"
Кадър от филма „Червената градина“

Първият от тях, „Червената градина“ със сценарист и режисьор Мирлаба Салими, разказва историята на един провинциален учител. Премиерата на филма е на 12-ия Международен евразийски филмов фестивал в Казахстан. Европейската премиера на „Червената градина“ е на 65-ия Международен филмов фестивал Манхайм-Хайделберг, Германия. Филмът е показан на 5-ия Международен филмов фестивал „Езерото Ван“ в Турция и на Международния филмов фестивал в Кайро, Египет. Той е избран да представлява Азербайджан на 7-ия Европейски филмов фестивал в Баку и на 5-ия Международен филмов фестивал в Дака.

Освен прожекцията му на официалната азербайджанска вечер на София  Менар Филм Фест „Червената градина“ може да бъде видян и на 27 януари от 20 ч. в Euro Cinema.

Вторият азербайджански филм в програмата на фестивала се нарича „Градски мотиви“. Той е антология, която се състои от пет кратки филма, всеки от различен режисьор. Тези филми разказват за градския живот в различни райони на Баку. „Градски мотиви“ ще бъде прожектиран на 28 януари в 20 ч. в Euro Cinema.

Словото на Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, както и снимки от събитието, ни бяха любезно предоставени от посолството на Азербайджан в София.

Източник: Посолство на Азербайджан