Международен ден на учителя по френски език в Софийския университет

Публикувано:
16:31ч / 29.11.2019г
Брой прочитания:
686
Брой коментари:
0

За първи път през тази година на 28 ноември се отбелязва Международният ден на учителя по френски език. Идеята за него е на Международната федерация на учителите по френски език, подкрепена от Международната организация на Франкофонията. Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ денят беше отпразнуван с много настроение. В следобедните часове там се събраха ученици от Френската гимназия „Ламартин“ и 35 училище с разширено изучаване на френски език, студенти и преподаватели от специалност френска филология при университета. 

DSC02346Още с пристигането си част от учениците получиха фланелки с надпис „Merci, mon prof“ (Благодаря, учителю!). Поради неочаквано големия брой младежи, заинтригувани от събитието, фланелките не стигнаха за всички, но това не се отрази на доброто настроение. Просто през следващите години трябва да се знае, че интересът към този празник е голям!

DSC02333Радостна беше срещата между университетски преподаватели и тяхна бивша студентка, която вече е учителка по френски език – Катерина Костова от гимназия „Ламартин“.

Младите франкофони бяха привествани от проф. Албена Василева, директор на Франкофонския център, от доц. Георги Жечев, ръководител на Катедрата по романистика към Факултета по класически и нови филологии, от Петър Топарев от Университетската агенция на Франкофонията.

DSC02368В празника реално участваха.трима председатели на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България – двама предишни: доц. Георги Жечев и главен асистент доц. Жана Кръстева – и един настоящ: преподавателката в гимназия „Ламартин“ Вяра Любенова (на снимката вляво).

DSC02363Събитието премина по най-атрактивния начин за младежите, чрез игри, в които да проявят иновативност и кретивност – това е тазгодишната тема на Международният ден на учителя по френски език. Със задачата да организира тези игри се беше заела преподавателката Елена Динева.

Учениците се разделиха на 4 отбора и заедно със студентите от специалност френска филололия трябваше да изпълнят 2 творчески задачи – да направят портрет на добрия учител по френски език и да напишат хайку на френски.

DSC02388Игрите имаха състезателен характер. Всички участници с въодушевление се включиха в състезанието – едни се вдъхновяваха, свирейки на пиано, други си оргинизараха колективна“мозъчна атака“, трети започнаха да рисуват на дъската портрета на своята учителка по френски език. 

Хубав момент беше екипната работа на ученици и студенти, сред които особено активен бе първокурсникът Доменико Калдерони – италианец, говорещ много добър български. Може да го видите на снимката вляво, изправен пред пианото.

DSC02402Други двама студенти, помагачи на ученическите отбори, Браяна Райкова и Деян Барукчиев, са победители в Олимпиадата по френски език още като ученици. Вместо да изберат модна специалност в чужбина, те са предпочели да следват френска филология в Софийския университет. Двамата се снимаха (снимката вдясно) заедно с учениците, с които работиха – един от отборите на гимназия „Ламартин“ с учител по френски език Вяра Любенова.

DSC02383Междувременно бяха раздадени сувенири от представителките на фирмата спонсор на събитието, „Telus“, Албена Ал Тауил и Симона Стоилкова.

Организаторите бяха осигурили и бюфет с леки закуски и безалкохолни напитки за участниците.

Накрая четирите отбора представиха артистично портрета на любимия учител по френски език и прочетоха написаното от тях хайку, под бурните ръкоплясканDSC02406ия от публиката. Както вече стана ясно, учениците от 35 училище бяха направили истинска графична рисунка на своята учителка по френски език Татяна Иванова (на снимката вдясно).

Със сигурност преподавателките им – Вяра Любенова, Катерина Костова (гимназия „Ламартин“) и Татяна Иванова (на снимката вдясно) от 35 училище са останали доволни от резултатите, а младежите ще запазят хубав спомен от първия Международен ден на учителя по френски език.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Текст и снимки: Гергина Дворецка

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: www.evropaworld.eu