Моменти от историята на Азербайджан на 12-ия международен франкофонски фестивал „Солей“

Публикувано:
13:52ч / 15.06.2023г
Брой прочитания:
154
Брой коментари:
0

За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взе участие в Международния франкофонски фестивал “Солей”, който се проведе от 3 до 8 юни в Созопол.

София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет по време на фестивала „Солей“ 2023 г.

12-тото издание на фестивала „Солей“, с което се отбелязват 30 години от членството на България в Международната организация на Франкофонията, се проведе под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова

Тази година Азербайджан бе представен с изложба от фотографии под наслов „Исторически страници на Азербайджан: 105 години от създаването на Азербайджанската демократична република“, която бе показана в Музейния център в Стария град в Созопол.

Момент от откриването на изложбата, в средата е Александрина Исайлова, директор на фестивала „Солей“

На откриването, което се състоя на 6 юни, г-жа Александрина Исайлова, директор на фестивала, отбеляза, че българите малко знаят за Азербайджан и неговата история и култура, а представената изложба ще даде възможност те да докоснат до някои исторически страници на тази държава с богата и древна история.

Заседание на азербайджанския парламент, март 1919 г.

Директорът на Центъра София Шигаева-Митреска представи изложените фотографии, обхващащи периода от 1918 г. до 1920 г., и разказа за създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първата демократична светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят. Тя подчерта, че пътят към изграждането на държавата започва с представената на изложбата  декларация за независимост, която изиграва основна роля за установяването на националните държавни традиции в Азербайджан, една от първите държави в света, предоставила на жените избирателно право. Г-жа Шигаева-Митреска посочи, че важна роля в дипломатическите отношения на млада република изиграва парламентарната делегация на АДР, която отива на Парижката мирна конференция през 1919 г. с основната цел да получи международно признание.

Снимки от изложбата

София Шигаева-Митреска добави, че сред знчимите събития тази година са отбелязването на 10- годишнината от създаването на Азербайджанския център в Софийски университет и 100-годишнината от рождението на лидера на Азербайджан Гейдар Алиев.

Източник: Център за азербайджански език и култура към Софийския университет