„TBOURIDA“ – изложба на мароканския фотограф Мустафа Мескин в НДК

Публикувано:
16:41ч / 14.06.2023г
Брой прочитания:
224
Брой коментари:
0

Н.Пр. Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, открива изложбата, превежда Милена Димитрова, отляво надясно: Юрий Трейман, председател на Национално сдружение Фотографска Aкадемия „Янка Кюркчиева“ и фотографът Мустафа Мескин

Мароканска и българска фотоизложби бяха открити в Мраморното фоайе на НДК на 8 юни т.г. Изложбата на мароканския фотограф Мустафа Мескин е озаглавена „Тбурида“. В нея са показани серия негови художествени фотографии на традиционни демонстрации с коне на военни паради, датиращи от 16 в.

Беше представена и книгата на писателя Дрис Ел Кери и съпругата му Афифа Хасаинат „Автентичният кон на Мароко“, посветена на тази мароканска традиция.

Н.Пр. Закиа Ел Мидауи с Афифа Хасаинат и писателя Дрис Ел Кери

Тбурида е постановка на военни кавалкади, възстановени в съответствие с древните арабско-амазишки конвенции и ритуали. Шоуто започва с отряд от конници, които изпълняват акробатична демонстрация на боравене с оръжията си и продължава със симулация на галопираща война, в която стрелят с пушките си, заредени с халосни патрони. През 2022 г. тбурида беше вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. В изданието „Автентичният кон на Мароко“ са включени снимки на Мустафа Мескин.

Българската фотоизложба в Мраморното фоайе е на ученици от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. При откриването на изложбите бяха раздадени и награди на най-добре представилите се ученици в различни категории: „Портрет“, „Пейзаж“ и т.н. Събитието е част от програмата на 14-ти Европейски месец на фотографията – 2023, организирана от Национално сдружение Фотографска Aкадемия „Янка Кюркчиева“ /НСФА/.

През 2022 г., по покана на г-н Дрис Ел Кери, членове на Национално сдружение Фотографска Академия представиха България с обща фотографска колекция и участваха в международния фото фестивала „Рабат – град на Светлините“ в Кралство Мароко. Тяхното сътрудничество продължава.

В словото си при откриването на събитието Н.Пр. Закиа Ел Мидауи благодаря на Юрий Трейман, председател на НСФА, и на неговия екип за партньорството при организирането на тази фотоизложба, както и за вашето сътрудничество, което високо посолството на Кралство Мароко високо цени. „Тази инициатива допринася за популяризирането на културата, която е храна за духа, фактор за еманципация на хората и средство за отваряне към света – подчерта макоранската посланичка и продължи:

„Искрено съм благодарна на мароканската делегация от художници-фотографи, която присъства с нас тази вечер, и по-специално на художника-фотограф г-н Мустафа Мескин, който направи толкова красиви снимки на Тбурида (Tbourida), мароканското конно изкуство, известно още като „фантазия“, наследено от стара воинска традиция и включено в списъка на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство. Това зрелищно кавалерийско нападение, което завършва със синхронен огън от мускети, се свързва с най-големите национални марокански празници и чествания. Със сигурност знаете, че Мароко е кралство, което вдъхновява много национални и чуждестранни художници и пътешественици, включително фотографи. Тази изложба представя избрани снимки, направени от фотографа-художник г-н Мустафа Мескин, за традиционното мароканско конно изкуство. Представените снимки от изложбата ще запознаят посетителите с колоритни и впечатляващи хора, коне и традиции от Кралство Мароко. Претворени през обектива на твореца-фотограф, снимките предават духа на тази екзотична и колоритна Тбурида (Tbourida), която запазва силно духовно измерение, защото поставя коня, свещеното животно на исляма, в центъра на спиращ дъха и впечатляващ спектакъл и която заслепява мароканската и международна публика.“

Н. Пр. Закиа Ел Мидауи изтъкна част от професионалните успехи на фотографа Мустафа Мескин, който е носител на няколко награди от престижни национални и международни конкурси, а именно: наградата на Международното общество на фотографите на Съединените американски щати; трофея от златния фестивал на Арабско-европейския съюз на фотографите; наградата на National Geographic; наградата на шейх Мансур Бен Зайд Ал Нахаян за арабски кон и златния медал на „Arab Photo Award“.

Откриване на изложбата „Тбурида“ в НДК на 8 юни т.г. Н.Пр. Закиа Ел Мидауи с фотографа Мустафа Мескин и неговата съпруга Захра Ахмаси, чиито творби бяха показани в изложбата „Гостоприемство, портрети, пейзажи“ в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив, която също е част от програмата на Европейски месец на фотографията – 2023

След като церемонията по откриването приключи, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи покани всички присъстващи да се насладят на изложбата „Тбурида“ (Tbourida) и да опитат мароканския чай с мента, както и специфичните марокански сладкиши.

Изложбата Тбурида (Tbourida) продължава до 16 юни т.г.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu