„Мраморен град на изкуствата“ в подножието на Пирин

Публикувано:
15:21ч / 20.10.2017г
Брой прочитания:
682
Брой коментари:
0

През тази година в творческото пространство на скулптора Иван Русев в село Илинденци беше открита нова част от галерийния комплекс на „Мраморния град на изкуствата” с керамични пластики на художника Христо Йонков. За този комплекс в добре поддържания сайт на фондация „Арт център-Илинденци” е пояснено: „Идеята за него възниква още в началото на 90-те години на миналия век. Оттогава са и първите скици, които в годините се осмислят и развиват. Постепенно се изгражда силуетът на предполагаемо селище, вероятно  съществувало на това място, интерпретиран като уникална скулптурна форма.“

За онези, които не са виждали „Мраморния град на изкуствата”, ще поясня, че той се намира на един хълм в подножието на Пирин, в изключително красива местност, заобиколена от скали с впечатляващи форми, които сами по себе си са произведения на изкуството, но създадени от природата. На техния фон хармонично се вписват в околността творбите на скулптора Иван Русев и на негови колеги и съмишленици от цял свят, участници в ежегодните международни „скулптурни акции“, които се провеждат от 1998 г. насам. Участниците в тях оставят по една своя творба и така обогатяват колекцията, разположена сред природата. Тук посетителят може да види произведения на „монументалното, съвременно  парково изкуство на над 65 утвърдени имена в скулптурата от България,  Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Израел, Швеция, САЩ,  Канада  и  Мексико, така и на работите на редица млади автори сега започващи  творческата си дейност“ (сайтът на фондацията).

На 14 октомври фондация „Арт център-Илинденци” представи и основната си творческа проява за 2017 година «Образи и звуци». За събитието фондация „Арт център-Илинденци“ беше осигурила автобус за журналисти и други гости от София до с. Илинденци и обратно.

Имахме шанса да посетим това място заедно с журналистката Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“, която е идвала многократно в създаденото от Иван Русев творческо пространство, още когато е започвало изграждането на Арт центъра. От нея научихме как в самото начало преди години начинанието на скулптора е изглеждало като авантюра. Асфалтираният път, по който вървяхме, някога е бил обикновена планинска пътека, докато постепенно хълмът е ставал все по-достъпен и се е обогатявал с нови художествени творби. Заедно с това Арт центърът се превръща и в двигател на културния живот в с. Илинденци и цялата община Струмяни.

Неслучайно кметът на общината Емил Илиев и заместник-кметът Фиданка Котева участваха в откриването събитието, организирано от фондация „Арт център-Илинденци“ на 14 октомври. Тогава беше анонсирано 14-ото издание на Международния фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“, което се провежда в Микрево от 20 до 22 октомври 2017 год.

Акцент в тазгодишната програма, наред с откриването на новата част от галерийния комплекс на „Мраморния град на изкуствата”,  беше и художествената изложба с рисунки на Тарабен и Нагджи Пател от Индия, рисунки и пластики на Ярослава и Ян Шитско от Словакия – и четиримата присъстваха на събитието. Сред гостите беше и проф. Емил Попов, който е работил по творчески проекти с колегата си Иван Русев в Индия и в други държави. Имаше и представител на министерството на културата – Ралица Базайтова, главен експерт.

В изложбата са включени произведения, създадени по време на пролетен живописен пленер, организиран съвместно от СБХ и фондация „Арт център – Илинденци” с участници художниците Долорес Дилова, Петя Денева, Елица Матеева, Яшарли Тахиров, Райна Стоймирова, Албена Шиньовска и Стоил Мирчев.

Предстои творчески пленер, организиран съвместно с община Струмяни и фондация „Арт център – Илинденци”, с участието на Сашо Стоицев, Христо Шапкарев, Нина Русева и Димитър Петрински.

Особено вълнение изпитахме, докато разглеждахме оригиналната експозиция на Иван Русев „Преди 60 милиона години – реката“. Тя е със специалното участие на Калина Тасева, Габриеле Бергер (Австрия), проф.Емил Попов, проф.Красимир Джидров и Нина Русева и се намира в пещерите на хълма. На въпроса защо мисли, че тези пещери са отпреди 60 милиона години скулпторът отговори, че, оглеждайки внимателно скалите, не е открил в тях никакви следи от фосили, което означава, че реката, текла по тези места, е съществувала още преди да се зароди животът на земята. Тази подробност придаде друго измерение на творбите, поставени сред скалните образувания, които се оказваха по-древни от самия живот. За впечатляващия ефект допринасяше звукът на шумяща невидима река, както и майсторското осветяване на скулптурите, което им придаваше допълнителна магичност.

След мистичната атмосфера на изложбата в недрата на хълма посещението ни в с. Илинденци завърши под лъчите на есенното слънце в туристически обект Еко селище Глинени къщи „Под скалите“ на фона на народни песни и танци, изпълнени от местни състави.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“:

В Арт център Илинденци;

В творческото пространство на скулптора Иван Русев