Вечер, посветена на Сен-Джон Перс, с българския му преводач Андрей Манолов

Публикувано:
11:37ч / 20.10.2017г
Брой прочитания:
789
Брой коментари:
0

Във Френският институт се състоя поредната литературна вечер „Отворени книги“, която този път беше посветена на творчеството на Сен-Джон Перс, преведено изцяло на български език от Андрей Манолов.

Алексис Леже, с литературен псевдоним Сен-Джон Перс е дипломат като Шатобриан, Пол Клодел, Жан Жироду и Ромен Гари, но той е и автор на поетичните сборници „Възхвали“, „Анабазис“, „Изгнание“. В зависимост от своето настроение или от поста, който заема, той нарича себе си Алексис Сен-Леже Леже или Алексис Леже, но става световно известен като Сен-Джон Перс.

Присъстващите на вечерта се насладиха на сладкодумния разказ на Андрей Манолов за живота и творчеството на този забележителен френски поет, удостоен с Нобелова награда за литература през 1960 г.  Разговорът беше умело модериран от Албена Шарбанова.

Известният преводач, който има енциклопедични знания за литературната и политичската история на Франция и света, представи богата картина от събития, съпътстващи творчеството на Сен-Джон Перс, като правеше паралели между него и други автори. Интересено беше сравнението на начина, по който френският нобелист и някои български поети възприемат морето. Андрей Манолов определя представата на Сен-Джон Перс за морската шир като амфитеатър, докато за повечето български творци морето е безкрай, който те не могат да обозрат, а морето има и отсрещен бряг, макар и скрит зад хоризонта.

Истински обогатяваща вечер с творчеството на един голям талант, представен от един голям български ерудит!

Сред гостите на вечерта във Френския институт бяха и студенти на Андрей Манолов, на които той преподава превод в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – доказателство, че има кой да следва уроците на изявения преводач и всеотдаен популяризатор на френската литература.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu