Музеят Албертина празнува юбилей

Публикувано:
12:49ч / 28.02.2023г
Брой прочитания:
240
Брой коментари:
0

Албертина празнува 20 години от откриването на галерията след капитален ремонт. Юбилейната година е посветена на графиката.

Разположен до двореца Хофбург, точно срещу Виенската държавна опера, музеят Албертина е сред най-известните забележителности в австрийската столица. Музеят притежава една от най-богатите колекции с графични рисунки в света и може да се похвали с повече от 200-годишна история. През 2023 г. Албертина празнува 20 години от откриването си след мащабен ремонт. През 2003 г. бяха обновени парадните зали, а територията на музея беше разширена от 2000 до над 28000 кв.м. През тези две десетилетия нито един музей в света не е показвал толкова рисунки и графики, колкото Албертина. Именно поради това юбилейната година е посветена на графиката. През годините след капиталния ремонт музеят е посещаван годишно от близо 1 млн. души.

Мекеланджело, Седящ младеж, голо тяло © Albertina, Wien

Тази година Албертина е подготвила богата програма за любителите на графични колекции и рисунки, както в самата Албертина, така и в новата сграда на галерията Албертина Модерн. Една от изложбите, които почитателите на изкуството определено не бива да пропускат, е цялостна изложба, посветена на историята и развитието на графиката през последните 500 години. Изложбата „Дюрер – Мунк – Миро. Великите майстори на графиката“, е посветена на произхода на новите печатни техники през Средновековието – от медни гравюри и дърворезби до офорти, мецотинти и литографии. Тя ще остане отворена за посещения до 14 май 2023 г.

Втората част на тази изложба е откритата на 24 февруари експозиция „От Анди Уорхол до Деймиън Хърст. Революцията на графиката“, която може да бде разгледана до 23 юли 2023 г. в Албертина Модерн. Тази изложба е посветена на революционните иновации от периода след 1960 г. и илюстрира всички важни етапи в графиката, включително ситопечат.

Пикасо, Летящ гълъб © Succession Picasso

През 2023 г. Албертина, ще отбележе и 50-годишнината от смъртта на Пикасо. От 17 март до 18 юни там ще бъдат изложени над 70 творби на Пикасо, сред които 18 картини, 50 рисунки и графики и 20 керамични творби.

От 7 март до 4 юни музеят ще отбележе и 95-ия рожден ден на Алекс Кац, чиито картини в момента са изложени като част от голяма ретроспекция в музея Гугенхайм Ню Йорк.

И през юбилейната година любителите на класическото изкуство ще могат да му се насладят в залите на Албертина. Една от най-важните изложби тази пролет е „Брьогел и неговото време“, която ще остане до 24 май. Питер Брьогел Стария е един от най- фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Смятан приживе просто за един от добрите майстори на своето време, впоследствие е оценен като един от най-големите художници на Северния ренесанс.

На 14 септември ще бъде открита изложбата „Микеланджело и последиците“, посветена на голото мъжко тяло в изобразителното изкуство. Микеланджело, един от титаните на Ренесанса, и голото човешко тяло в изкуството от XV до XX  век са във фокуса на тази голяма изложба.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София