Благотворителна изложба на СБХ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Публикувано:
16:42ч / 01.03.2023г
Брой прочитания:
299
Брой коментари:
0

Около 120 български художници дариха свои творби за благотворителна изложба в полза на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, която бе открита днес, 1 март, в сградата на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка“ №6 в столицата. При катастрофалното земетресение с магнитуд 7,8, което удари двете държави на 6 февруари, както и от последвалите вторични трусове, загинаха над 53 000 души, а над 122 000 бяха ранени. Много селища бяха изравнени със земята.

Председателят на СБХ Любен Генов сподели за сайта ни, че идеята за жеста на съпричастност с жертвите на трагедията дал скулпторът Емил Попов от неформалния кръг „Ахимса“ (Ненасилие), който реализира неотдавна изложба под това название в столичната галерия „Райко Алексиев“. След като Попов му се обадил, Генов бързо реагирал и установил, че, за щастие, залата на първи етаж на Шипка №6 в момента е свободна. Веднага, след като се разпространила вестта за предстоящата благотворителна изложба, много членове на СБХ започнали да носят свои творби и да ги даряват за каузата.

Когато разбрал, че негов приятел е дарил седем картини, Любен Генов реши да не остане назад и предоставил осем свои картини. Още днес предиобяд една от тях бе закупена за 700 лв. Председателят на СБХ обясни, че картината се казва „Брястове“ (на снимката вдясно), и че я е нарисувал миналото лято на пленер в Разград.

Просторната зала на първия етаж на „Шипка“ №6 се оказа тясна, за да побере всички дарени творби. Днес, в деня на откриването, автори продължаваха да идват със свои творби. На снимката вляво са Любен Генов и художничката Делия Чаушева, която дари картината си „Композиция“.

Има експонати за всеки вкус и всеки джоб. Някои керамични изделия са по 20 лв., а платна на известни автори – по 5-6000 лв. В залата има и шанд с книги на издателство „Български художник“, които могат да бъдат закупени със същата благотворителна цел.

Изложбата по график трябва да продължи до събота, 4 март т. г. включително. Председателят на СБХ обаче допусна, че би могло този срок да се продължи.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Фотоалбум от първия ден на изложбата може да видите тук.

За изложбата „Ахимса“ вижте нашата публикация тук

Източник: www.evropaworld.eu