В София вече има улица „Д-р Емил Илиев“

Публикувано:
12:15ч / 08.11.2022г
Брой прочитания:
238
Брой коментари:
0

В София вече има улица „Д-р Емил Илиев“. Официалното й откриване стана на 16 октомври т.г. по инициатива на неговата съпруга и последовател д-р Татяна Илиева. Ако беше сред нас, д-р Илиев – авторитетният новатор в медицината, създател и организатор на Международния джаз фестивал Банско, утвърдил го за 23 години като най-известния не само в България – щеше на тази дата да отпразнува своята 75-годишнина.

Решението да се даде името „Д-р Емил Илиев“на безименна улица, намираща се в район „Витоша“,  е взето на заседание на Столичният общински съвет от 23 юни 2022 г.

Емил Димитров Илиев е роден на 16.10.1947 г. в София. Неговите родители: баща му – доцент Димитър Илиев, е детски кардиолог; майка му – професор Сладина Георгиева, е дерматолог.

Любовта към музиката също е по наследство. Леля му – Емилия Георгиева, бивша оперна певица, е преподавател по история на изкуството в Милано и Рим, Италия, а бабата на Емил Илиев е събирала семейството и е пеела, акомпанирайки си на китара, в къщата им на бул. „Бъкстон“ в София. В този дом са гостували много известни личности, пял е лично и Висоцки.

Като малък Емил Илиев е учил в Германия – Дрезден, в Дрезденското кадетско училище, където отлично научава немски и руски език. Средното си образование завършва в София. Приет е да следва медицина, като в края на първия семестър се прехвърля в Мeдицинския университет във Виена, учи 3 години, след което се връща в България и завърша висшето си медицинско образование в София с отличен успех. Съдбата му се повлиява много силно от опита, който придобива в Австрия.  

Д-р Емил Илиев е дългогодишен преподавател по Кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и венерология на Медицинския университет в София. През това време защитава и дисертация. Негови бивши студенти и специализанти днес са изградени професионалисти в различни медицински специалности.

С китайската медицина като лечебен метод – акупунктурата, начин за лечение на различни заболявания, по стечение на обстоятелствата започва да се занимава през 1972 г. Това алтернативно лечение става негово професионално поприще за цял живот. Минава през специализации в страни от Изтока и Запада: Китай, Виетнам, Северна и Южна Корея, Русия, Германия, Франция, Англия, Испания, Австрия, Италия. Постепенно д-р Илиев започва да прилага китайската медицина и в България. Огромният интерес на лекарите към този вид лечение е причината за основаване на Българско дружество по традиционна китайска медицина през 1976 г, чийто председател и почетен председател до смъртта му през 2020 г. е д-р Емил Илиев.

По времето на социализма д-р Илиев има и още три важни инициативи с голямо значение за популяризиране на българската медицина и финансовото ѝ подпомагане:

  • създаването на валутните поликлиники в морските курорти;
  • болницата за чужди граждани в София – бившата Окръжна болница и външно-търговското предприятие Маймекс-Maimex за внос и износ на медицинска техника и лекарства;
  • организира, на круизни кораби, курсове с лекции за пациенти, които провеждат здравословен начин на живот и предпочитат алтернативни терапевтични методики, заедно с известната германска актриса Барбара Рютинг.

Участията в много международни конгреси и конференции както по дерматология, така и по китайска медицина, му създават национален и международен авторитет. През 1983 година д-р Емил Илиев кандидатства в Канада за домакинство на България на Осмия конгрес на SIA (Societe International d,Acupuncture) по акупунктура и свързаните с нея лечебни техники – първият официален световен медицински конгрес за България. Спечелва домакинството на Конгреса и го провежда запомнящо се – с огромно международно участие – 120 страни, богата медицинска научна тематика и с престижни участници. Отличната организация и блестящата работа на д-р Илиев са в основата през 2016 г. Световната организация по акупунктура ICMART да му повери за втори път провеждането в България на XVI Световен конгрес по акупунктура, преминал отново с изключителна организация и международно участие, довело в България най-авторитетните лекари в областта както на традиционната китайска медицина, така и на конвенционалната медицина в света.

Личните контакти на д-р Илиев го отвеждат още през ранната 1980 г. в региона на градовете Разлог и Банско, където придружава покойния министър-председател на провинция Бавария Франц Йозеф Щраус – поддържник на идеята за обединена Европа. Очарован от красотата на българската природа министър-председателят на Бавария споделя с д-р Илиев, че ако тази неповторима природа на Разложко-Банската котловина е даденост на Бавария, то със сигурност той би я превърнал в един от най-известните курорти в света. Впечатлен от тези думи, д-р Илиев започва постепенно да развива идеята за превръщането на Банско в културен и туристически център в региона и България. Като крилата фраза остана изречената от него мечта да превърне Банско в по-известен фестивален и ски курорт от швейцарския Монтрьо.

През това време д-р Емил Илиев работи като лекар за период от 5 години (1985–1990) на световно  известния круизен Кораб „Мечта“ MS Berlin, благодарение на което обикаля едни от най-известните и екзотични места по света и още повече обогатява своя мироглед, осъзнавайки, че България му е най-скъпа и е райското кътче на Земята. Срещите му с много известни хора по време на тези пътувания му създават връзки и приятелства за цял живот, които по-късно позволяват на Доктора (както всички го наричаха) да довежда туристи в районите Разложко-Бански и Гоце Делчев. Като меценат и добър приятел с много известни български музиканти, художници и артисти, д-р Илиев подкрепя различни инициативи на културните дейци в България. Сам той свиреше много добре на пиано и чудесно пееше. Тази страст по изкуството и специално музиката му помагаше да инициира и провежда 23 години най-успешното и престижно международно джаз събитие в България – Международния джаз фестивал Банско.

На сцената на фестивала в Банско са участвали едни от най-известните изпълнители от България и света. Сред международните участници са имената на Бени Голсън, Фреди Кол (брат на Нат Кинг Кол), Кенди Дълфър, Аксел Цвингенбергер, Мейсио Паркър, Тони Момрел, Инкогнито, Соломон Бърк (последното изпълнение на соул певеца, дни преди да почине, беше в Банско!), Джайв ейсис, Рей Джелато, Игор Бутман, Скот Хамилтън, Джипси Кингс и много други. Топлия и сърдечен прием на тези изпълнители в Банско ги превърна в посланици на България по целия свят, които разнасят славата на това прекрасно място навред по Земята. Основната идея за създаването на Джаз фестивала в Банско, както сам обясняваше приживе д-р Илиев, е популяризаране на региона като културно средище и международен туристически център за подпомагане на развитието на града и региона.

Д-р Емил Илиев е ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН на град Банско от 25. IX. 2007 година.

Името д-р Емил Илиев достойно е записано сред имената на най-известните лекари в света в световната енциклопедия “Who is who in medicine.

На 15 ноември 2020 г. кратко и мъчително заболяване отне живота на един –  отдаден на хората – Човек.

Основната мисия на неговия живот беше грижата за хората. Лекуваше ги и им даряваше здраве и щастие с неговата уникална, вълшебна комбинация:

медицина и музика,

лечебната сила на акупунктурата и джаза.

Съграденото от него за идните поколения е безценно и остава завинаги в историята на джаз музиката в България и развитието на културата в страната.

Научните му постижения остават пример за бъдещите лекари, които ще наследят работата му.

 

 

Източник: Инициативен комитет