Наградата на Баварското представителство 2015

Публикувано:
13:31ч / 20.10.2015г
Брой прочитания:
521
Брой коментари:
0

На тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия на 12 октомври т.г. държавният секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите Франц Йозеф Пширер и заместник-министърът на икономиката на България Любен Петров отличиха с почетната награда Баварски порцеланов лъв и грамота компании, които допринасят за развитието на икономическите отношения между България и Бавария. В церемонията участва още д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, представител на Бавария в България.

Наградата в категорията „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария“ получи ПМУ Плевен. Строителната компания, създадена през 1955 г., изпълнява редица проекти в Германия и в частност в Бавария, като стойността само на разходите за работна ръка на последния проект в Бавария надхвърля един млн. евро.

С наградата в категорията „Баварско предприятие с дейност в България“ бе отличена фирма м+в МедиаНетуъркс, специализирана в дизайн, предпечат, печат, разработка на уеб и мобилни решения.

И двете компании се числят към малките и средните предприятия (МСП), но от години са се доказали на пазара в България и чужбина. В изказването си заместник-министърът на икономиката на България Любен Петров акцентира върху значението на средното съсловие, като го нарече „гръбнака на икономиката“ и заяви, че България трябва да черпи от опита на Бавария в това отношение. Държавният секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите Франц Йозеф Пширер сподели, че в Бавария в действие са закон за насърчаване МСП и специални инструменти за кредитиране на средното съсловие.

„МСП са разпределени по цялата територия на Бавария и поддържат региони, които в структурно отношение не са толкова силни“, обясни Пширер. Държавният секретар изнесе резултати от анкета, проведена сред баварски предприятия, според която 80 % от запитаните отговарят на въпроса „Бихте ли инвестирали в България“ положително. Чрез предимствата като ниска данъчна ставка и евтината работна ръка България е конкурентноспособна в сравнение с азиатските държави. Много добре развито е висшето образование в България, особено в сферата на информационните технологии. „Надяваме се, че българското правителство ще продължи с реформата в съдебната и административната система с цел създаване на още по-благоприятни условия за инвестиции и търговия“, заяви Пширер.

Заместник-министърът на икономиката на България Любен Петров обърна внимание на факта, че България става все по-атрактивна за автомобилостроителите. „Ниската заплата за в бъдеще няма да бъде най-атрактивният елемент в нашето сътрудничество. Работим за намаляване на административната тежест на бизнес, облекчаване на процедурите“, допълни той.

Държавният секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите Франц Йозеф Пширер ръководи политическа и бизнес делегация от Бавария. В рамките на посещението над 60 български фирми ще се срещнат с 20 баварски фирми от сферата на автомобилостроенето, машиностроенето и информационните технологии в София и Пловдив на 12 и 13 октомври 2015 г. с цел създаване на делови контакти. Планувани са общо 170 бизнес разговори.

Списък с баварските фирми можете да намерите на следния линк:

http://bulgarien.ahk.de/fileadmin/ahk_bulgarien/Dokumente2015/NewsAugust2015/Spisak_s_bavarski_firmi.pdf

Невена Драгостинова

Връзки с обществеността

Германо-Българска индустриално-търговска камара

Източник: Германо-Българска индустриално-търговска камара