Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2020 г. e за демократичната опозиция в Беларус

Публикувано:
17:35ч / 22.10.2020г
Брой прочитания:
195
Брой коментари:
0

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел на обяд в четвъртък след предходно решение на Председателския съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи).

„Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи — и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“, заяви председателят Сасоли след решението.

„Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, г-н Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група Гуапинол, която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас.

Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

Протест срещу брутален режим

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет -инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество. Прочетете повече за лауреатите, както и за другите финалисти тук.

Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите брутални репресии срещу демонстрантите от страна на режима.

Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември.

В сряда Парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Прочетете повече тук

Контекст

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Паричната награда е на стойност от 50 000 евро

Миналата година наградата беше връчена на Илхам Тохти, уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Допълнителна информация
Наградата „Сахаров“ за 2020 г.: кои са номинирани
Мутлимедиен пакет за Беларус
Инфоклип за лауреатите
Аудиовизуален пакет: Изявление на председателя на комисията AFET Дейвид Макалистър, председателя на комисията DEVE Томас Тобé и председателя на подкомисията DROI Мария Арена относно тримата финалисти за наградата „Сахаров“ за 2020 г.
Общност на наградата „Сахаров“
Свободен достъп до снимки и аудио-визуални материали – награда „Сахаров“
Демократичните сили в Беларус протестират срещу бруталния режим от август ©Nadia Buzhan/Nasha Niva

Източник: Европейски парламент