Награди за българчета от Международната изложба „Лидице“ 2015

Публикувано:
14:33ч / 28.10.2015г
Брой прочитания:
746
Брой коментари:
0

Тържествено награждаване на български деца, получили Почетни грамоти от Международната детска художествена изложба „Лидице“ 2015, ще се състои на 29 октомври от 13 часа в Чешкия център. Грамотите ще бъдат връчени от Н. Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република в България. По време на награждаването в Чешкия център ще бъдат показани част от творбите на деца от България, участвали в предишни издания на изложбата. Те ще бъдат представени и в други български градове. Събитието се организира от Чешкия център, под егидата на Посолството на Чешката република в София.

Международната детска художествена изложба „Лидице“ винаги се радва на голяма почит и присъствие на десетки малки художници от цяла България. В последното 43–то издание Почетни грамоти получават 12 деца от художествени школи в Плевен, Пловдив, Ловеч, Търговище и София. Те са участвали с рисунки и фотографии на тема „Светлина“.

Както сочи названието, всяка година Международната детска художествена изложба „Лидице“ се организира в памет на децата, убити от нацистите в чешкото село Лидице. Тя е добре позната на децата-творци и техните учители не само в Чешката република, но и в цял свят. Ежегодно със свои работи в нея участват деца от няколко десетки страни от всички континенти. Винаги темата на изложбата се предлага от Световната организация ЮНЕСКО. Работите на малките творци се приемат до края на месец февруари в Мемориал „Лидице“ и се разглеждат от специализирано жури в два кръга. Избраните художествени творби се награждават с „Почетна грамота“, а най-добрите с Паметен медал „Розата на Лидице“. След това в края на май изложба с наградените творби бива тържествено открита в галерия „Лидице“ в едноименния град в присъствието на изтъкнати представители на чешката култура и образование, на културните институции и на дипломатическите мисии, акредитирани в Чешката република, на художници, педагози и най-вече на много деца. От тази експозиция се подбират няколко по-малки, които се представят в други чешки градове и в чужбина.

Всяка година много български деца взимат участие в престижната изложба и получават Почетна грамота и медал „Розата на Лидице“. Те са предимно от школите в Нова Загора, Габрово, Севлиево, Перник, Плевен Първомай, Ловеч, Търговище, Пловдив, София, Бургас, Царево, Полски Тръмбеш, Козлодуй, Кюстендил, Кърджали. Летница и др.

Най-големият успех на българче досега е през 2013 година, когато рисунката „Лазарка“ на четиригодишната тогава Далия Гетова от Плевен става емблема на изложбата.

През 2016 г Световната организация ЮНЕСКО предложи 44-то издание на изложбата да бъде на тема “Училище? Образование!”.

Повече информация за изложбата и за условията за участие на: http://www.mdvv-lidice.cz/en/ и http://sofia.czechcentres.cz/

 

Източник: Чешки център