Чешкият павилион на ЕХРО Милано 2015

Публикувано:
13:19ч / 28.10.2015г
Брой прочитания:
362
Брой коментари:
0

Днешният национален празник на Чешката република е приятен повод да си припомним представянето на страната на ЕХРО 2015 в Милано. Още в началото на август чешкият павилион отчете над един милион посетители. Това не е странно, тъй като централноевропейските ни приятели са измислили много интересни атракции, с които представят своята гледна точка към темата на Световното изложение „Да изхраним планетата. Енергия за живот“. Чехите са избрали за подтема „Лаборатория за живот“, в която голsм акцент е поставен върху водата. Пред самия павилион има басейн, в който е кацнала огромна птица в метални цветове – крилата й съчетават елементи на автомобил и самолет. Би могло да се каже, че този басейн е сърцето на павилиона, защото около него се се организират празници, дегустации, детски забавления. През летните месеци във водите му се разхлаждаха немалко посетитети, при това – не само деца!

 Признавам, че когато влязохме в павилиона, очаквах веднага да усетя аромат на любимите ми кнедли и на други уникални чешки лакомства – все пак, темата на изложението е храната! Още в първата зала обаче попаднахме сред кътчета от природата, обособени в малки пространства, които напълно отговарят на представата за лаборатория – в тях естествените процеси са показани с научните им обяснения, но поднесени… с езика на поезията. Поетично звучи названието на инсталацията „Лаборатория на тишината“, която представлява биотоп от чешка гора. Чрез видеокамери зрителите стават свидетели на връзката между голямото и малкото в природните процеси: от йоните на водата до растенията, в които тя се просмуква. Тази част от експозицията напомня за нуждата на човека от тишина за постигане на по-дълбоко знание  – пояснява текст към инсталацията. Странно е усещането, че въпреки шума на посетителите, в тази „лаборатория“ наистина цари тишина.
„Водата обединява света на науката с темата за изхранването, културата и живота на хората – е написано за чешкия павилион в сайта на Expo Milano 2015. – Чешката република има богат опит в управлението на водните ресурси, в изграждането на балнеоложки центрове и басейни. Може би тези центрове са свързани с неосъществимата мечта на страната да има излаз на море“ – шеговито допълва сайтът на Expo Milano 2015.
В павилиона на Чехия обаче има и други важен тематичен акцент: връзката между опазването на природата и здравето на човека и животните – те присъстват чрез артистични изображения и скуптури, някои от които – с хиперболизирани размери. За екологичното оползотворяване на отпадъците идея дават табуретките, направени от празни пластмасови бутилки за минерална вода.
Късчета от природата открихме и на покрива, където има естествени треви и дървета. Там се натъкнахме и на огромен камък, който се отличава от истинските само по това, че в него са вградени екрани, показващи изображения на флора, фауна и природни феномени.
А всеки, който се стреми към изкушенията на чешката кухня, може да ги опита в ресторанта – неизменна част от павилиона!
Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu