Наградите „Читател на годината 2016“

Публикувано:
15:18ч / 23.01.2017г
Брой прочитания:
373
Брой коментари:
0

На тържествена церемония в Столична библиотека бяха връчени отличията на победителите в националната кампания „Читател на годината 2016“, която организираха за втора поредна година зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Основният стремеж на кампанията бе да насърчи четенето сред всички възрасти, което допринася за трупането на знания и умения и споделянето на ценности. В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Официални гости на тържествената церемония бяха директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова, председателят на ББИА Снежана Янева, зам.кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ към Столична община, Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, Надя Кантарева Барух – директор на Национално издателство „Аз Буки“ към Министерство на образованието и науката, професор Анна Кръстева от Нов български университет, главен редактор на в-к Югоизточна Европа,

Преди връчването на отличията, евродепутатът Мария Габриел благодари специално на директорите и читателите на регионалните библиотеки за приноса им към разпространението на знания, подпомагането на културното разнообразие и развиването на съзнание за идентичност. „Тази кампания е символ и предизвикателство. Символ на онзи наш български стремеж към знанието, който в днешния глобализиран свят ни помага да отстояваме своите национални и общоевропейски ценности за обединение и културно многообразие. Тя е и предизвикателство да отговорим на статистиките и мотивираме повече млади хора да се обърнат към четенето. Ако сме успели да формираме допълнително само у един култура на четене, то значи сме го вдъхновили и мотивирали и кампанията е успешна.  Защото това е четенето – вдъхновява и мотивира, изостря ума, държи ни будни в бързо променящия се глобализиран свят”, заяви Мария Габриел.

Носителите на престижната награда, сред които са учители, студенти, ученици, културни дейци, артисти и други са:

Бистра Дживджорска – Благоевград

Десислава Георгиева – Бургас

Боян Симеонов – Смолян

Христо Нунев – Стара Загора

Гинка Димова – Добрич

Радмила Сапунджиева –Търговище

Станка Дичева – Пловдив

Кирил Пейчев –Кюстендил

Севда Йовкова –Габрово

Димитринка Костадинова – Русе

Ваня Бояджиева –Велико Търново

Екатерина Шулц – Варна

Мария Атанасова –Разград

Татяна Колева –Хасково

Катерина Костова – Шумен

Наталия Бабаяшева – Силистра

Калояна Славова – София

Димитър Савов –Кърджали

Красимир Стефанов –Враца

Боряна Найденова –Видин

Мария Минкова –Монтана

Христина Пекова – Ямбол

Михаил Шкодров –Пазарджик

Радостина Нейкова – Ловеч

Йоана Такова – Перник

Ани Иванова –Сливен

 

Още по темата в сайта ни:

Евродепутат Мария Габриел лансира кампанията „Читател на годината“

 

Източник: Пресофис на евродепутат Мария Габриел