Наградите на 10-ия конкурс „Светове и цветове” 2022

Публикувано:
14:27ч / 19.12.2022г
Брой прочитания:
212
Брой коментари:
0

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) връчи за десети път своите годишни награди от конкурса „Светове и цветове“ в изложбената зала на Roca-България (партньор на СИЖБ). Церемонията се състоя на 13 декември в присъствието на посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, ръководителя на Отдела по образование към посолството на Испания Анхел Сантамария, представителката на Институт „Сервантес” Сайра Фандиньо, почетния консул на Еквадор Захари Кушев, представители на академичните, културните и дипломатическите среди, журналисти и др.

През тази година журито на конкурса беше в състав: Георги Митов – председател на СИЖБ, Къдринка Къдринова – зам.-председател, членът на УС на СИЖБ Мария Пачкова, председателката на СБЖ Снежана Тодорова (СБЖ е и съорганизатор на конкурса) и Веселин Симов, прокурист на Roca-България.

Как протече церемонията и кои бяха отличените може да прочетете статията на сайта на СБЖ, в края на която е публикувано и трогателното приветствие на ИВАН ЦИБУЛКА, носител на отличието „Обединител на култури”, до конкурса „Светове и цветове”- 2022  и до СИЖБ.

Ние ще добавим накратко личните си впечатления от събитието. Като едни от съучредителите на сдружението сме щастливи, че то просъществува вече почти 20 години – през 2023-а ще отбележим кръглата годишнина. Имаме опит с подобни организации и не всички успяват да постигнат такова дълголетие. Впрочем, Н. Пр. Алехандро Поланко, изтъкна по време на церемонията, че подобна испаноезична журналистическа организация няма другате по света! Изключително хубава беше и идеята на дългогодишния председател, а понастоящем – зам.-председател на СИЖБ Къдринка Къдринова преди 10 години да се създаде конкурс с награди на имената на нашите безвреме отишли си от този свят колеги и испанисти Светлана Плашокова-Митева 1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Така отдаваме почит към светлата им памет и едновременно с това отличаваме журналисти със значими творчески постижение през годината. Особеност на конкурса, е, че отличията в него не се дават само на членове на сдружението, а и на колеги извън него. По този начин те вече се чувстват свързани по някакъв начин с испаноезичната общност, което може да е за тях стимул да започнат да изучават или да усъвършенстват знанията си по испански език.

Това са само малка част от заслугите на Къдринка Къдринова за утвърждаване на авторитета на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и съвсем зцаслужено беше удостоена тази година с отличието „Обединител на култури“. На снимката вляво тя е с почетния диплом, а до нея е настоящият председател на СИЖБ, известният радиоводещ Георги Митов, който достойно продължава трасирания от Къдринка път в дейността на сдружението. (снимка: Цецо Мирчев)

Вдясно пък е кадър от награждаването на нашия колега Владислав Пунчев, който и друг път е получавал отличие от този конкурс, а всяка година неизменно е сред номинираните. Наградата му връчва посланикът на Испания Н.Пр.Алехандро Поланко. Влади заяви, че всяка година ще участва в конкурса заради нашите двама незабравими колеги, в чията памет е създаден. (снимка: Цецо Мирчев)

Вълнуващо беше, когато по време на церемонията, на големия екран на моменти изплуваха снимките на Светлето и Сами. Те бяха с нас! Това може да се види две от нашите снимки във фотогалерията над този текст. За третата от тях главен асистент д-р Лиляна Табакова, преподавател испаноамериканска литература в Катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет, ни благодари лично с думите, че отдавна не е била на една снимка заедно със Светлето.

Докато се раздаваха наградите, синът на Сами Франсес – Мони, постоянно поддържаше връзка чрез смартфона си със своя син, също с името Сами Фарнес, който живее във Виена с брат си, и се интересуваше живо как протича церемонията, в която дядо му има важна, макар и задочна роля.

С нас на тържеството беше и съпругът на нашето Светле – Иван Митев, когото също ще видите във фотогалерията ни заедно с Лили Табакова и с проф. д-р Татяна Пантева, ръководителя на Катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

И още една неизменна част от предколедните тържества на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – латиноамериканската музика! Преди години я изпълняваше легендарното дуо „Лос Хемелос“ (Близнаците) – братята Димитър Константинов и Николай Константинов. Синовете им Андрей и Янко пък създадоха дуо „Лос Примос“ (Братовчедите). Понякога в испаноезичните ни фиести се включваше като певица и сестрата на близнаците Валентина Серафимова. През годините някои от прекрасните музиканти започнаха да си тръгват един след друг без време, Валентина вече не живее в България, но и до днес преди Коледа продължаваме да се радваме на латиномузиката, която изпълнява на китара Янко Константинов, а с него усещаме и присъствието на неговия баща, чичо му и братовчед му.

Преди Коледа и Нова година в радостта често се прокрадва и тъга по отишлите си хора, които помним с добро. Те ще са с нас и през 2023 г., когато ще отбележим 20-годишнината на нашето сдружение!

Повече наши снимки от церемонията може да разгледате тук.

Гергина и Владимир Дворецки

По-долу прилагаме пълния списък с наградените и номинираните за 2022 г.:

Специално отличие „Обединител на култури”

164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес”, за цялостния ѝ принос в обучението по испански език и испаноезична литература и по повод 30 г. от основаването ѝ;

Специалност „Приложна лингвистика. Два чужди езика (преводачески профил)” с включен испански език, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, за цялостния ѝ принос в лингвистичната подготовка по испански език и испаноезична литература и по повод 30 г. от основаването ѝ;

Иван Цибулка, режисьор и автор на документални филми, живущ в Чили, носител на най-престижната награда в Чили за документално кино за 2014 г. с филма му „Съседите на вулкана”, за цялостния му принос в културния диалог в обществата;

Издателство „Колибри”, за цялостния му принос в популяризиране на испанска и латиноамериканска литератури у нас и по повод 30-годишнината му;

Къдринка Къдринова, за цялостната ѝ журналистическа работа и като председател на СИЖБ в периода 2003-2019 г.

Награда „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика

Категория „Печатни и онлайн издания”

НАГРАДЕН: 

Владислав Пунчев, кор. на ЕФЕ – за цялостната му работа като кореспондент на ЕФЕ и специално за кореспонденците от отминалата година и проявената професионална етика и коректност при отразяване на събитията в България за испаноезична публика.

НОМИНИРАНА:

Оля Ал Ахмед – за статията ѝ „Пътят към Дубай се прекъсна в България”

Категория „Радио“

НАГРАДЕН:

Лъчезар Цветков, БНР, Хоризонт – посмъртно – за етичната му и всеотдайна работа като журналист в програма „Хоризон” на БНР. Наградата получи неговата съпруга, също колежка от БНР Мариана Ганчева.

Категория „Телевизия”

НАГРАДЕНА:

Даниела Тренчева от Nova TV за две предавания от поредицата „Ничия земя” – разговор с напусналата журналистическата професия Таня Величкова, която сега преподава на ромчета в училище; разговор с млади момичета, които приемат фиктивни бракове с чужденци срещу заплащане.

Награда „Светове и цветове” – „За екология, култура и традиции”

Категория „Печатни и онлайн издания”

НАГРАДЕНА:

Таня Глухчева, отдел „Свят“ в ДУМА – пътеписи за Мексико и Уругвай, както и материал за събитие на Куба в София, публикувани във в. ДУМА през 2022 г

НОМИНИРАНИ:

Юлия Владимирова – Impressio.dir.bgза серия публикации за Куба и за испанската култура

Христина Колева, Труд – за интервю с Кристиян Милатинов от Аржентина, в. „Труд”

Оля Ал Ахмед – за публикация за безлюдното село Душка

Категория „Радио”

НАГРАДЕНА:

Силвия Тихова от програма “Христо Ботев” на БНР, за поредица предавания с български класически музиканти в Испания

НОМИНИРАНА:

Анелия Торошанова – Радио София, БНР – за репортаж от с. Езерово с възпоменание за поетесата Ваня Петкова

Категория „Телевизия”

НАГРАДЕНИ:

Ивелина Кунчева от “Социална мрежа” по Nova NewsЗа среща с аржентински филмов екип на наградите на кинофестивала във Венеция с участието на актьора Рикардо Дарин

Детелина Калфова от БНТ „Говори сега“ – интервю с испанската алпинистка Едурне Пасабан

НОМИНИРАНИ:

Радиана Божикова, bTV “Coolt” – Техномузикален фестивал Еlrow Барселона

Косара Николаева от БНТ -„Отблизо с Мира“ -за интервю с потомствени испански каскадьори с коне, които снимат филм у нас

Специална награда на Рока за екологична журналистика

Богдана Лазарова – „Следите остават” – Разследване за токсични пестициди у нас – 01.05.2022; Мина край Босилеград – трансгранично замърсяване – 10.07.2022 (нападат екипа с камъни); Второ трансгранично замърсяване по границата със Сърбия – 22.10.2022

Награда „Светлана Плашокова” – „За кореспонденция от/ за испаноезичния свят

Категория „Печатни и онлайн издания”

НАГРАДЕНИ:

Андрей Апостолов. „Куба си” (книга)

Исак Гозес – за публикациите му за Куба във в. „Над 55” и в книгата „Антология на миражите” (сборник с пътеписи на журналисти от АБУЖЕТ) –

НОМИНИРАНА:

Ани Саргавакян – за интервюта с посланиците на Бразилия и Куба, в. АзБуки

Категория „Радио”

НАГРАДЕНА:

Маргарита Ралчева – кор. на БНР в Испания – за цялостната ѝ работа като кореспондент на БНР в Испания.

Категория „Телевизия”

НАГРАДЕНИ:

Кристина Газиева- BTV – рубрика “Спасените” в “120 минути”   – за финалистката на “Мис Еквадор”, която след токов удар остава без ръце и без единия си крак

Ева Костова- Nova TVза битката с Ковид в Испания

НОМИНИРАН:

Димчо Йорданов – “Твоят ден”  по Nova Newsза живеещ в Испания българин, влязъл в правителството на Община Мадрид

Източник: СИЖБ и www.evropaworld.eu