Индийски кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Публикувано:
10:06ч / 19.12.2022г
Брой прочитания:
397
Брой коментари:
0

Многобройните почитатели на индийската култура в България бяха зарадванипрез отминаващата година с откриването на индийски кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Това се случи на 2 декември. В тържествената церемония участваха Н.Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, съпругата му Барбара Яворска-Рана, посланици, радетели за българо-индийските културни отношения като д-р Мона Каушик – фолклорист, културолог, писател и преподавател, председател на фондация Девам – индийско-българско общество за изкуство и култура, Йорданка Боянова – председател на Индологическата фондация „Изток-Запад“, доц. д-р Гергана Русева, ръководител на катедра „Класически Изток“ в Центъра за източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Присъстваха и студенти по индология, членове на клуб „Приятели на Индия“, хора, работили по българо-индийски проекти в изкуството. Сред тях беше проф. д-р Велимир Велев от НАТФИЗ, който подготви със свои студенти спектакъл на санскрит (сайтът ни публикува материал за постановката под заглавие „Индийски класически театър на сцената на НАТФИЗ„), популярните певци Диана Дафова и Коцето-Калки и др.

Посланик Санджай Рана доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, запалиха светилник, което в Индия се смята за важен момент във всяко ново начинание.

Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба, показващи различните писмености в Индия – на снимката вляво. На снимката вдясно: гостенка на официалната церемония по откриването разглежда индийския кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фотоалбум от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu